Publicaties

De RN2Blend-onderzoekers delen hun onderzoeksresultaten onder meer in vakbladen en tijdens webinars. Op deze pagina vind je een overzicht van RN2Blend-publicaties.

RN2Blend Magazine

RN2Blend Magazine - editie 2021

Hoe krijgt gedifferentieerd werk vorm in ziekenhuizen en umc's? Wat motiveert verpleegkundigen en waar maken ze zich zorgen over? En wat heeft onderzoek hiernaar tot nu toe opgeleverd? Deze en andere vraagstukken komen aan bod in het digitale magazine van RN2Blend, dat eind 2021 verscheen. Het magazine bevat verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips.

Lees het magazine!

Cover magazine

Artikelen en boeken

Boeken

Felder, M., Wallenburg, I, Kuijper, S., & Bal, R. (2020). Etnografisch onderzoek. In A. E. Eskes & C. J. van Oostveen (Red), Onderzoek langs de meetlat: onderzoek designs voor verpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Webinars

RN2Blend TV aflevering 1: Verpleegkundige zorg in 2030

Hoe ziet de zorg er over 10 jaar uit en wat betekent dit voor het werk van de verpleegkundige? En hoe kan professionele zeggenschap van verpleegkundigen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van de zorg? Hierover ging op 10 november 2020 de eerste aflevering van RN2Blend TV.

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 2: Geschiedenis van functiedifferentiatie

In de tweede aflevering van RN2Blend TV op 17 november 2020 namen onderzoekers Hugo Schalkwijk en Pieterbas Lalleman kijkers mee in de lange geschiedenis van gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. Zij presenteerden een online, doorzoekbare tijdbalk waarop de meest cruciale momenten van de geschiedenis rondom functiedifferentiatie staan. 

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 3: Waarde en kosten verpleegkundige zorg

Lucas Goossens en Nienke Miedema doen onderzoek naar de rollen van verpleegkundigen en wat veranderingen hierin kunnen opleveren. Ze vertelden erover op 24 november 2020 tijdens de derde aflevering van RN2Blend TV.

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 4: Vormgeven aan verpleegkundig werk

Hoe draagt gebruikmaken van ieders sterke kanten en kwaliteiten bij aan een optimale inzet van verpleegkundigen? Daarover spraken onderzoekers Dewi Stalpers en Marloes Veenstra op 1 december 2020 tijdens de vierde aflevering van RN2Blend TV. Irene de Kroon, IC-verpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, deelde inzichten uit de praktijk.

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 5: Recept voor een gezonde werkomgeving

Wat is het recept voor een gezonde werkomgeving voor verpleegkundigen? Over die vraag bogen onderzoekers Catharina van Oostveen en Julia van Kraaij zich op 8 december 2020 tijdens de vijfde aflevering van RN2Blend TV. 

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 6: Uitdagingen rond verpleegkundige inspraak

Welke rol kunnen en moeten verpleegkundigen hebben aan de besluitvormingstafels? En wat leert de COVID 19-crisis ons over de betrokkenheid en organisatiekracht van verpleegkundigen? Deze vragen kwamen aan bod tijdens de zesde aflevering van RN2Blend TV. Aan het woord kwamen RN2Blend-onderzoekers Martijn Felder, Iris Wallenburg en Syb Kuijper. Ingeborg Goes, verpleegkundig directeur, en Marian Mens, secretaris van de raad van bestuur en raad van toezicht, beide werkzaam in het Amsterdam UMC, deelden inzichten uit de praktijk.

Bekijk het webinar.

RN2Blend TV aflevering 7: De agenda voor 2021

Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap (Radboudumc) en voorzitter van de RN2Blend-onderzoeksgroep, presenteerde op 23 maart de slotaflevering van RN2Blend TV. Ze blikte terug op de 6 voorgaande webinars én ze keek vooruit. Wat hebben we in het afgelopen jaar 'opgehaald' en op welke manier stuurt dat de onderzoeksgroep in 2021?

Bekijk het webinar.

Podcasts

Podcastserie Rijnstate: Nursing in the Spodcast

RN2Blend-onderzoekers Pieterbas Lalleman, Dieke Martini en Hugo Schalkwijk sloten op 19 november 2020 een kwalitatieve studie naar verpleegkundig werk en functiedifferentiatie in ziekenhuis Rijnstate af met een 7 uur durende podcast: Nursing in the Spodcast. In deze podcastserie staan de verpleegkundigen van Rijnstate in de spotlight.

Beluister de podcast.

Podcastserie Isala: Uniform en Onderzoek

RN2Blend-onderzoekers Pieterbas Lalleman, Dieke Martini en Hugo Schalkwijk bestudeerden de rol en positie van verpleegkundig onderzoekers in Isala. De resultaten delen zij in de podcastserie Uniform en Onderzoek. Daarin staat de verpleegkundig onderzoeker van Isala centraal.

Beluister de podcast.

Podcastserie Radboudumc: De verpleegkundige als directeur

RN2Blend-onderzoekers Dieke Martini, Pieterbas Lalleman en Jet Spits onderzochten het werk en de betekenis van de verpleegkundig directeuren in het Radboudumc. De resultaten delen zij in de podcastserie 'De verpleegkundige als directeur, over verlangen, veranderen en vergezichten'. 

Beluister de podcast.

Kennisnet

Wil je meepraten? Meld je dan aan voor de werkgroep Functiedifferentiatie op NVZ Kennisnet. Dit is de plek om kennis en ervaringen uit te wisselen over alles wat te maken heeft met gedifferentieerd werken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in