Podcastserie Isala: Uniform en Onderzoek

Podcast Isala

RN2Blend-onderzoekers Pieterbas Lalleman, Dieke Martini en Hugo Schalkwijk bestudeerden de rol en positie van verpleegkundig onderzoekers in Isala. De resultaten delen zij in de podcastserie Uniform en Onderzoek. Daarin staat de verpleegkundig onderzoeker van Isala centraal.

Verhalen, knelpunten en successen

Verpleegkundig onderzoekers combineren verpleegkundig werk met wetenschappelijk onderzoek. In Isala werken er inmiddels 7. In de 5 afleveringen van de podcastserie Uniform en Onderzoek delen verpleegkundig onderzoekers en andere professionals uit Isala hun verhalen, knelpunten en successen. 

Aflevering 1: Hoe het begon

Werken als verpleegkundige en onderzoeker in één functie. In Isala is dit mogelijk. Maar deze functie kwam er niet zonder slag of stoot. Publiekshistoricus en RN2Blend-onderzoeker Hugo Schalkwijk praat hierover met verpleegkundig onderzoeker Crista Leerentveld, manager van de Isala Academie Rutger Trimbos en HR-functionaris José Klasens. Het was pionieren, met de nodige hindernissen onderweg, maar alle 3 zijn ze ontzettend trots op wat er is neergezet. Hoogleraar verplegingswetenschap Lisette Schoonhoven vertelt over haar ervaringen in Southampton waar verpleegkundig onderzoek meer is ingebed in de dagelijks beroepspraktijk. De aflevering start met een terugblik op het ontstaan van de opleiding tot verplegingswetenschapper. Hugo neemt ons mee naar de roerige start van de opleiding eind jaren ’70. 

Aflevering 2: Verpleegkundig onderzoek

In deze aflevering duiken we in de wereld van het verpleegkundig onderzoek. Wat houdt het eigenlijk in? Wat levert het op voor de patiënt? En hoe verhoudt het zich tot medisch onderzoek? RN2Blend-onderzoeker Dieke Martini gaat hierover in gesprek met verpleegkundig onderzoeker Eline Dijkman, bestuurslid Ina Kuper, leidinggevende Lianne Dijkhof en chirurg Erik van Westreenen. Ook Patricia Bron van de cliëntenraad van Isala vertelt waarom zij achter verpleegkundig onderzoek staat. 

Aflevering 3: De meerwaarde van de verpleegkundig onderzoeker voor een verpleegkundig team

De verpleegkundig onderzoekers die in een gecombineerde functie werkzaam zijn binnen Isala nemen een unieke plek in binnen hun eigen verpleegkundige teams. In deze aflevering spreekt RN2Blend-onderzoeker Dieke Martini met verpleegkundig onderzoeker Hanneke Rasing, RVE-manager Leonard van der Pol en regieverpleegkundige Ylva Grip. Samen praten zij over de positie van de verpleegkundig onderzoeker binnen de verpleegkundige beroepsgroep, en over de meerwaarde die zij heeft voor de kwaliteit van verpleegkundige zorg en het Evidence Based Practice werken. Ook programmamanager Engeline Plaggenmarsch deelt haar ervaringen.

Aflevering 4: Je weg vinden als verpleegkundig onderzoeker

Is het voor verpleegkundig onderzoekers gemakkelijk om onderzoek en praktijk te combineren? Hoe houd je je staande in deze nieuwe functie? En wat levert dit eigenlijk op? In deze aflevering gaat hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman hierover in gesprek met verpleegkundig onderzoeker Loes Buijvoets, leidinggevende Margreth Piening en centraal verpleegkundig onderzoeker Yvonne Jordens. Ook zijn er korte bijdragen van RVE-manager Pascale Franckaert en hoogleraar Manon Kluitmans. 

Aflevering 5: De toekomst

Wat is er nodig om verpleegkundig onderzoek in Isala stevig te verankeren? Is het een keuze tussen meer onderzoekers aannemen of stevige onderzoekslijnen opzetten, of zijn er meer opties? En wat kunnen we leren van de weg die verpleegkundig specialisten hebben afgelegd? Hierover gaat RN2Blend-hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman in gesprek met centraal verpleegkundig onderzoeker Job Leenen, VAR-lid en verpleegkundig specialist Gina van Vemde en antropoloog en adviseur verpleegkundige beroepsontwikkeling Inge Pool. Ook kinderarts en hoogleraar klinisch onderwijs Paul Brand en senior onderzoeker verplegingswetenschap Thora Hafsteindottir delen hun visie op de toekomst van verpleegkundig onderzoek.

Leergeschiedenis

In de begeleidende leergeschiedenis (pdf) scherpen de onderzoekers een aantal thema’s uit de podcasts verder aan. De ontwikkeling van verpleegkundig onderzoek in Isala staat daarin centraal. Vanuit verschillende perspectieven wordt gekeken naar verleden, heden en toekomst. Isala kan de leergeschiedenis en de podcasts gebruiken om in huis de dialoog voort te zetten over het onderwerp. Ook biedt het inspiratie voor andere ziekenhuizen die bezig zijn met de rol van verpleegkundig onderzoek bij het klinisch werk.

Meer weten? Bekijk de pagina over dit deelonderzoek.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in