Aan de slag

Veel ziekenhuizen en umc’s zijn bezig met de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. De NVZ en de NFU hebben verschillende tools ontwikkeld die kunnen helpen bij de implementatie van functiedifferentiatie.

Monitor VK

De Monitor Verpleegkundige Kwaliteit is een kwaliteitsverbeterinstrument voor algemene ziekenhuizen en umc’s. Met de monitor kan elk ziekenhuis inzicht krijgen in de effecten – en daarmee de mogelijke meerwaarde - van onder andere de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. De monitor meet de kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg en de baantevredenheid van verpleegkundigen. Dit gebeurt onder meer aan de hand van internationaal gevalideerde vragenlijsten. Onderzoeksbureau Newcom voert het onderzoek uit. De kosten voor deelname aan de Monitor VK zijn € 3.000 per ziekenhuis.

Tijdlijn functiedifferentiatie

Onderzoeker Hugo Schalkwijk ontwikkelde een online, doorzoekbare tijdbalk waarop de meest cruciale kantelmomenten van de geschiedenis rondom functiedifferentiatie staan. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn van harte uitgenodigd om verder mee te denken over deze tijdlijn. 

Kennisnet

Wil je meepraten? Meld je dan aan voor de werkgroep Functiedifferentiatie op NVZ Kennisnet. Dit is de plek om kennis en ervaringen uit te wisselen over alles wat te maken heeft met gedifferentieerd werken.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in