Podcastserie Rijnstate: Nursing in the Spodcast

RN2Blend-onderzoekers Pieterbas Lalleman, Dieke Martini en Hugo Schalkwijk sloten op 19 november 2020 een kwalitatieve studie naar verpleegkundig werk en functiedifferentiatie in ziekenhuis Rijnstate af met een 7 uur durende podcast: Nursing in the Spodcast. In deze podcastserie staan de verpleegkundigen van Rijnstate in de spotlight. 

7 thema's

In de 7 afleveringen van Nursing in the Spodcast, met elk een eigen thema, delen verpleegkundigen en andere zorgprofessionals hun verhalen, zorgen, knelpunten en successen. De thema’s zijn: de geschiedenis van functiedifferentiatie, de verpleegkundige als professional, verpleegkundig werk, veerkracht tijdens de COVID-19-crisis, wie is de verpleegkundige, de verpleegkundige van morgen, en de beweegruimte van de verpleegkundige in de organisatie.

Aflevering 1 - De geschiedenis van functiedifferentiatie

Al ruim 40 jaar werken verpleegkundigen met verschillende basisopleidingen met elkaar samen om de beste verpleegkundige zorg te kunnen leveren. Hoe heeft het beroep zich in al die jaren ontwikkeld? En welke lessen zijn er te leren naar aanleiding van eerdere pogingen tot differentiatie? Hierover spreken publiekshistoricus Hugo Schalkwijk en projectleider Arrianne Slijkhuis. Te gast in deze uitzending zijn voorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) Gerjanne ter Beest en VAR-lid Paula Hulst. Ook HRM-adviseur Jacolien van Weelden en afdelingshoofd Els van Deelen komen aan het woord en vertellen over hun jarenlange ervaring in Rijnstate.

Aflevering 2 - Verpleegkundige van morgen

De zorg ontwikkelt zich razendsnel en het verpleegkundig beroep verandert mee. Hoe kunnen verpleegkundigen zich ontwikkelen tot toekomstbestendige professionals? Hierover gaat de tweede aflevering van Nursing in the Spodcast. Tijdens deze aflevering spreken Pieterbas Lalleman en VAR-voorzitter Gerjanne ter Beest met Jeroen Rütter, oncologisch chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate. Ook Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur, Berna Hollander, Medium-Care verpleegkundige en Mascha Keller, Chief Nursing Information Officer, komen aan het woord.

Leergeschiedenis

In de begeleidende leergeschiedenis scherpen de onderzoekers een aantal thema’s uit die podcast verder aan. 

Meer weten? Bekijk de pagina over dit deelonderzoek.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in