Deelonderzoek 3 - Gezonde verpleegkundige werkomgeving

In deze deelstudie doen Catharina van Oostveen, Hester Vermeulen en promovenda Julia van Kraaij onderzoek naar de effectiviteit van gedifferentieerd werken op personele en patiëntenuitkomsten. Ook bekijken ze welke rol de werkomgeving van verpleegkundigen speelt bij het realiseren van gedifferentieerd werken. Dit moet kennis opleveren over de optimale functiemix en de omgeving waarin verpleegkundigen graag willen werken en goede zorg kunnen leveren. De FD Tool is een instrument waarmee ziekenhuizen inzicht krijgen in de effecten van gedifferentieerd werken, en vormt een belangrijke databron. 

Catharina van Oostveen

Catharina van Oostveen houdt zich sinds het begin van haar carrière bezig met het optimaliseren van de verpleegkundige zorg. Eerst als verpleegkundige en daarna ook tijdens haar promotietraject, waar ze zich specialiseerde in diverse modellen voor het afstemmen van zorgvraag en aanbod, de werkomgeving van verpleegkundigen en leiderschap. Van Oostveen is senior adviseur en Principal Investigator in het Spaarne Gasthuis en als universitair docent bij de Erasmus School of Health Policy & Management. Als bestuurder is ze actief bij de beroepsvereniging V&VN en de vereniging voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Hester Vermeulen

Hester Vermeulen is hoogleraar Verplegingswetenschap aan de Radboud Universiteit en het RadboudUMC in Nijmegen en voorzitter van de RN2Blend-onderzoeksgroep. Vermeulen is verpleegkundige en klinisch epidemioloog. Verder is zij onder meer plaatsvervangend directeur van de Master-opleiding Kwaliteit en veiligheid van de NFU, voorzitter van het Wetenschappelijk College Verpleegkunde bij V&VN en lid van de Centrale Commissie Mensgebonden onderzoek bij het ministerie van VWS. Ook is Vermeulen verbonden aan verschillende commissies van ZonMw, en namens V&VN aan grote programma's waaronder Uitkomstgerichte zorg en Zorg Evaluatie en Gepast Gebruikt (ZEGG). Kwaliteit en professionaliteit zijn de twee grote thema's binnen al deze activiteiten.

Julia van Kraaij

Julia van Kraaij rondde in 2015 de opleiding tot hbo-verpleegkundige af. Daarnaast is ze (bijna) bedrijfskundige en in het bezit van een masterdiploma in Communication, Health, and Life Sciences. Sinds eind 2019 is zij verbonden als promovenda aan RN2Blend vanuit het Radboudumc, afdeling IQ Healthcare.

RN2Blend TV: Recept voor een gezonde werkomgeving

Wat is het recept voor een gezonde werkomgeving voor verpleegkundigen? Over die vraag bogen onderzoekers Catharina van Oostveen en Julia van Kraaij zich op 8 december 2020 tijdens de vijfde aflevering van RN2Blend TV. 

 

 

Een vraag of suggestie?

Heb je vragen over dit deelonderzoek of wil je in contact komen met de onderzoekers?