Bekijk jaaroverzicht van RN2Blend 2022

Een congres in een rijtuigenloods, een rondetafelgesprek en een nieuwe podcastreeks. De onderzoekers van RN2Blend hebben in 2022 op allerlei manieren van zich laten horen en hun resultaten gedeeld. Wat waren de mijlpalen van het afgelopen jaar? Bekijk het jaaroverzicht!

Januari

Rondetafelgesprek CNO’s en verpleegkundigen

ronde tafelZeggenschap, behoud van verpleegkundigen en gedifferentieerd werken. Daarover ging het rondetafelgesprek dat RN2Blend op 20 januari organiseerde. Aan tafel zaten Chief Nursing Officer (CNO) Irene Harmsen en regieverpleegkundige Lieke de Louter uit het Deventer Ziekenhuis en CNO Miranda Feijen en hbo-verpleegkundige en verplegingswetenschapper Daniël Huijten uit het Zuyderland Medisch Centrum. 

Lees de artikelen over zeggenschap, gedifferentieerd werken en behoud.

Maart

Hildeline Kuijzer vertelt over onderzoek naar verandertrajecten

Van goed geïnformeerd zijn tot actief meepraten en meebeslissen. Je als verpleegkundige betrokken voelen bij verandertrajecten kan op verschillende manieren. Dat blijkt uit gesprekken met verpleegkundigen in het kader van de RN2Blend-onderzoekslijn Sterke kanten & capaciteiten, vertelt Hildeline Kuijzer, verplegingswetenschapper en verpleegkundige in het UMC Utrecht en junior onderzoeker bij RN2Blend. Wat is haar rol in het onderzoek? En hoe combineert zij al haar werkzaamheden en wat levert het op? Ze vertelde erover in een interview op RN2Blend.nl.

Onderzoekers analyseren BIG-II-debat: wat zijn de geleerde lessen?

In het najaar van 2019 ging er een streep door het wetsvoorstel BIG-II, na een zomer vol ophef. Tegenstanders hadden zich verenigd en kwamen in actie. Hoe ontvouwde de discussie zich en wat waren de gevolgen? RN2Blend-onderzoekers Martijn Felder, Syb Kuijper, Pieterbas Lalleman, Roland Bal en Iris Wallenburg namen de gebeurtenissen onder de loep en publiceerden hun bevindingen in wetenschappelijk tijdschrift Journal of Professions and Organization. Martijn praatte ons bij.

April

Aprilnummer TvZ in teken van RN2Blend

Op welke manieren zijn ziekenhuizen aan de slag met gedifferentieerd werken? Hoe geven ziekenhuizen invulling aan de rol van regieverpleegkundige? En verpleegkundig leiderschap: hoe doe je dat? Dat en meer las je in het aprilnummer in TvZ, dat was gewijd aan onderzoeksprogramma RN2Blend.

Mei

Waarom raakte verpleegkundige plek in ziekenhuisdirectie kwijt?

Een verpleegkundige in de ziekenhuisdirectie? In de vorige eeuw was dit de normaalste zaak van de wereld. Waarom verdwenen de verpleegkundig directrices uit de bestuurlijke top van ziekenhuizen en wat waren de gevolgen voor verpleegkundige zeggenschap? Verpleegkundigen Jeanette Halter en Charlotte Coopmans onderzochten het in het kader van hun master-studie aan de Erasmus Universiteit. Lees het interview.

Juni

RN2Blend-congres 'Verpleegkundigen op stoom'

TijdlijnVerpleegkundigen, neem het voortouw in de noodzakelijke veranderingen in de zorg en in je vak. Zie jezelf niet als probleem, maar als de oplossing. Die oproep deed Marieke Schuurmans, hoogleraar Verplegingswetenschap en Chief Healthcare Organization bij de NZa, aan deelnemers tijdens de opening van het RN2Blend-congres 'Verpleegkundigen op stoom'. Minister Conny Helder (VWS) voegde daaraan toe: "Laat jullie stem horen en kom met ideeën."

Minister Helder (VWS): "Laat jullie stem horen en kom met ideeën."

Het congres vond op 14 juni plaats in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Tijdens de interactieve deelsessies deelden de RN2Blend-onderzoekers hun eerste onderzoeksresultaten en gingen ze in gesprek met de deelnemers. Ook was er op het congres uitgebreid gelegenheid voor ontmoetingen, ervaringen delen en leren van elkaar.

Oktober

RN2Blend van de partij op ENC-congres Future proof nursing

Van 4 tot en met 7 oktober vond het European Nursing Congress (ENC) plaats. Het thema was dit jaar 'Future Proof Nursing -  Nurses as Key Drivers of Change'. RN2Blend was van de partij met onder meer een webinar en een rondetafelgesprek.

Verlenging RN2Blend tot oktober 2024

In oktober werd bekend dat de looptijd van onderzoeksprogramma RN2Blend met een jaar is verlengd: tot oktober 2024.

November

Podcastserie en leergeschiedenis over onderzoek naar verpleegkundig directeur 

PodcastRN2Blend-onderzoekers Dieke Martini, Pieterbas Lalleman en Jet Spits onderzochten het werk en de betekenis van de verpleegkundig directeuren in het Radboudumc. De resultaten delen zij in de nieuwste podcastserie van BlendFM: De verpleegkundige als directeur, over verlangen, veranderen en vergezichten. In de begeleidende leergeschiedenis scherpen de onderzoekers een aantal thema’s uit die podcast verder aan. 

De verpleegkundige verdween uit de top van het ziekenhuis, maar is nu weer aan een opmars bezig. Zowel op strategisch vlak als in de organisatie van zorg rondom de patiënt heeft de verpleegkundige beroepsgroep een steeds belangrijkere stem. Een heel positieve ontwikkeling, concludeert Pauline van Bokhorst, die voor RN2Blend in de institutionele geschiedenis van het Radboudumc dook. Ze vertelde erover in een interview op RN2Blend.nl.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in