Beluister nieuwe podcastreeks BlendFM: De verpleegkundige als directeur

RN2Blend-onderzoekers Dieke Martini, Pieterbas Lalleman en Jet Spits onderzochten het werk en de betekenis van de verpleegkundig directeuren in het Radboudumc. De resultaten delen zij in de nieuwste podcastserie van BlendFM: De verpleegkundige als directeur, over verlangen, veranderen en vergezichten. Beluister nu de eerste aflevering!

Podcast en leergeschiedenis

Podcast RadboudumcIn deze derde reeks podcastafleveringen hoor je hoe het Radboudumc zich opmaakt voor een grote transitie. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aanstelling van 10 verpleegkundig directeuren om verpleegkundige denk- en doekracht in de organisatie te verankeren. RN2Blend-onderzoekers volgden hen in de eerste helft van 2022 in hun dagelijks werk. Hoe willen zij invulling geven aan de verpleegkundige visie op goede zorg? Bij de podcastreeks hoort een begeleidende leergeschiedenis. Hierin scherpen de onderzoekers een aantal thema’s uit die podcast verder aan. 

Van Zusters onder de Bogen naar verpleegkundig directeuren

In de eerste podcastaflevering 'Van zusters onder de bogen naar verpleegkundig directeuren' gaan we terug in de tijd. Met de aanstelling van de zusters onder de bogen in 1956 deed de eerste verpleegkundig directrice, zuster Emilia haar intrede. Sinds die tijd is er veel veranderd. Hoe is de verpleegkundige vertegenwoordigd geweest op strategische posities binnen het Radboudumc in de afgelopen 64 jaar? En wat gaat er nu veranderen? Pieterbas Lalleman gaat hierover in gesprek met verpleegkundig directeur Sabine van Someren-Damen, Chief Nursing Information Officer (CNIO) Jacqueline de Leeuw en studente Health Policy and Management aan de Erasmus Universiteit Pauline van Bokhorst. 

Beluister de aflevering:

Verpleegkundige opmars

Lees ook het interview met Pauline van Bokhorst, die voor RN2Blend in de institutionele geschiedenis van het Radboudumc dook. Ze deed het onderzoek in het kader van de master Health Policy and Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die zij naast haar werk als kwaliteitsadviseur in het Radboudumc volgde. Ze keek met name naar de rol van verpleegkundigen in de strategische top van het universitaire ziekenhuis. Haar blik ging ver terug: van de oprichting van het toenmalige Sint Radboud Ziekenhuis in 1956 tot nu. "De verpleegkundige verdween uit de top van het ziekenhuis, maar is nu weer aan een opmars bezig. Zowel op strategisch vlak als in de organisatie van zorg rondom de patiënt heeft de verpleegkundige beroepsgroep een steeds belangrijkere stem. Een heel positieve ontwikkeling, concludeert Van Bokhorst. “Het is een heel interessante tijd voor verpleegkundigen, er is volop beweging.”

Meer weten over dit deelonderzoek van RN2Blend? Bekijk de pagina over dit deelonderzoek.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in