Wat beelden zeggen over het verpleegkundige werk - deel 6

Deelstudie 3 van RN2Blend gaat onder meer over de rol van de werkomgeving bij gedifferentieerd werken. Onderzoekers Catharina van Oostveen, Julia van Kraaij en Lotte Spruit vroegen verpleegkundigen daarom hun werkomgeving te fotograferen. Met de onderzoeksmethode Photovoice gingen ze vervolgens groepsgewijs in gesprek. Wat zien we op de foto? Wat roept dit beeld op? En wat valt hieruit te leren over gedifferentieerd werken? Foto 6 uit een serie.

Wat beelden zeggen over het verpleegkundige werk - deel 6

Deze foto verbeeldt raadselachtig verdwenen materialen. “Er zijn structureel te weinig materialen”, vertelt een van de deelnemers aan het photovoicegesprek. “Als verpleegkundigen zijn we elke dag met elkaar ongeveer 2 uur kwijt aan het zoeken naar pompen, rolstoelen en andere materialen. Waar ze blijven? Geen idee! Ze blijven achter op de IC als een patiënt acuut wordt weggebracht, of ze worden uitgeleend en nooit meer teruggebracht.”

Op de vragen waar al die materialen dan kunnen zijn en wiens verantwoordelijkheid dit eigenlijk is, reageren de gespreksdeelnemers met enige terughoudendheid. “Het wordt ergens centraal opgepakt geloof ik.” Maar als er inderdaad een ziekenhuisbrede werkgroep actief is, dan informeert die niet de verpleegkundigen op deze afdeling over de vorderingen. Op de afdeling zelf wordt kennelijk onvoldoende eigenaarschap van het probleem ervaren om initiatief te nemen voor de organisatie van structurele oplossingen.

Het lijkt erop dat de verpleegkundigen accepteren dat er spullen op verschillende afdelingen terechtkomen. “We moeten zuiniger zijn op onze spullen”, zegt iemand wel. Maar een ander vindt: “Zij moeten gewoon meer bestellen.”

Een selectie van de foto’s die gemaakt zijn voor deelonderzoek 3 waren ook te zien tijdens kennisfestival BRUIS.