Q&A: Recept voor een gezonde werkomgeving

Wat is een gezonde werkomgeving voor verpleegkundigen en hoe kom je hier als verpleegkundige voor op? Hoe blijf je op de hoogte van strategische ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie? Deze en andere vragen beantwoorden RN2Blend-onderzoekers Catharina van Oostveen en Julia van Kraaij in een Q&A naar aanleiding van de vijfde aflevering van RN2Blend TV 'Recept voor een gezonde werkomgeving'.

Van Oostveen en Van Kraaij onderzoeken welke onderdelen belangrijk zijn om verpleegkundig werk goed en met plezier te kunnen uitvoeren. En wat de impact van de werkomgeving is op gedifferentieerd werken. "Een gezonde werkomgeving is een werkomgeving die leidt tot goede uitkomsten voor zowel medewerkers als patiënten", aldus de onderzoekers. "Verschillende factoren zijn van invloed op hoe ‘gezond’ de werkomgeving is. Hebben verpleegkundigen de ruimte om zich te ontwikkelen? Hebben zij invloed op de manier waarop ze hun vak vormgeven? Is er een cultuur van continu leren en verbeteren?"

Leiderschap

Elke verpleegkundige kan het initiatief nemen om de eigen werkomgeving te verbeteren, volgens Van Oostveen en Van Kraaij. "Dit heeft alles te maken met verpleegkundig leiderschap. Verpleegkundigen kunnen leiderschap inzetten om verbeteringen te initiëren, bijvoorbeeld door eerst de eigen werkomgeving te analyseren en vervolgens interventies in te zetten. Of het initiatief te nemen om met hun leidinggevende in gesprek te gaan over verbeteringen en collega’s hierin mee te nemen."

Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen en kijk het webinar terug.