Praatplaat VIP-programma geeft inkijk in toekomstige verpleegkundige functies

Hoe zien de huidige én toekomstige verpleegkundige functies eruit? Het VIP-programma van de NFU biedt een inkijk met de praatplaat ‘Basisfuncties Verpleging & Verzorging’.

Toekomstperspectief

De praatplaat toont mogelijke verpleegkundige functies voor een verpleegeenheid, polikliniek, zorgpad of ander organisatieonderdeel in de directe patientenzorg. Voorbeelden van basisfuncties zijn:

  • Regieverpleegkundige
  • Verpleegkundig opleider
  • Verpleegkundig wetenschapper

Voor sommige umc’s is een aantal van deze functies al actueel, voor anderen is het een toekomstperspectief.

Ontwikkeling vak verpleegkundige

De plaat is ontwikkeld door de VIP-projectleiders uit alle umc’s. Zij werken samen aan het VIP-programma van de NFU. Dit programma heeft als doel om het vak van verpleegkundige voldoende mee te laten ontwikkelen met de snel veranderende zorg. De VIP-projectleiders zetten zich samen met verpleegkundigen in voor bijvoorbeeld horizontale loopbaanpaden en voorwaarden voor professionele verpleegkundige functiereeksen in alle umc’s. 

Taken en verantwoordelijkheden

Monique Keijsers, regieverpleegkundige in het Radboudumc: “Verpleegkundigen hebben naast de directe patiëntenzorg taken en verantwoordelijkheden op het gebied van onderwijs en onderzoek. Bij de herinrichting van het functiehuis worden ook deze taken en verantwoordelijkheden steviger geborgd.” 

Bekijk de praatplaat ‘Basisfuncties Verpleging & Verzorging’ (pdf).

Interview programmacoördinator VIP

Programmacoördinator Bea van der Krogt vertelde eerder in de nieuwsbrief van RN2Blend over de vraagstukken waaraan zij in het VIP-programma werkt, samen met projectleiders uit alle umc’s. Zij is daarnaast lid van het RN2Blend-projectteam, supervisor van de VAR in het UMC Utrecht én werkzaam als verpleegkundige.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in