Samen aan de slag met professionalisering verpleegkundige beroepsgroep

Hoe houden we verpleegkundigen enthousiast voor het vak en garanderen we de kwaliteit van zorg? Het zijn vraagstukken waaraan programmacoördinator Bea van der Krogt samen met projectleiders uit alle umc’s werkt vanuit het VIP-programma (Verpleegkundigen Innoveren en Professionaliseren) van de NFU. Zij is daarnaast lid van het RN2Blend-projectteam, supervisor van de VAR in het UMC Utrecht én werkzaam als verpleegkundige. Ze vertelt hoe die rollen mooi op elkaar aansluiten. 

Bea van der Krogt

"Binnen het VIP-programma van de NFU werken alle umc’s aan de professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep. Het doel is om te kunnen voldoen aan de alsmaar veranderende zorgvraag, met verpleegkundigen die plezier hebben in hun werk. Essentieel daarbij is dat verpleegkundigen samen de zorg rondom de patient organiseren en ruimte krijgen voor hun ontwikkeling.

Gedifferentieerd werken

Oorspronkelijk was het VIP-programma opgezet om functiedifferentiatie mogelijk te maken binnen de umc’s. Inmiddels hebben we het over gedifferentieerd verpleegkundig werken. Ook is de focus verbreed met de toevoeging van verpleegkundige loopbaanpaden, een schets van een verpleegkundige functiereeks en aandacht voor zeggenschap en positionering. In alle umc’s lopen meerjarige programma’s die de VIP-doelen vertalen naar de eigen organisatie en voor de implementatie daarvan het goede moment kiezen. Verpleegkundigen zijn betrokken bij zowel de eigen programma’s als het VIP-programma en werken mee aan de ontwikkeling ervan. De NFU en de umc’s communiceren zoveel mogelijk gelijktijdig over het VIP-programma en de lokale programma’s van de umc’s. Door de COVID-19-pandemie is de aandacht voor verpleegkundigen alleen maar toegenomen. Deze actualiteiten zorgen voor voortdurende aanpassingen aan het VIP-programma, dat in principe tot eind 2022 loopt.

RN2Blend-onderzoek

Sinds vorige zomer ben ik vanuit mijn functie van programmacoördinator VIP ook lid van het projectteam van het RN2Blend-onderzoeksprogramma. De onderzoekers willen onder meer in kaart brengen hoe gedifferentieerd werken het beste vorm kan krijgen in de instellingen en wat daar allemaal voor nodig is. Hoe pak je het aan, wat werkt en wat niet? Het zou mooi zijn als daar vanuit het onderzoek antwoorden op komen. Binnen de ziekenhuizen en umc’s is namelijk veel behoefte aan die kennis. Ik heb een coördinerende rol als het gaat om onderzoeksresultaten die ook van belang zijn voor VIP. En als we bij de implementatie van VIP vraagstukken tegenkomen die interessant zijn om onderzocht te worden, breng ik die in bij de onderzoeksgroep.

Met plezier werken

Wat ik hoop dat de ontwikkelingen rondom de professionalisering van de beroepsgroep uiteindelijk opleveren? Voor verpleegkundigen dat ze hun vak met heel veel plezier kunnen uitoefenen en zorg kunnen bieden op de manier die bij ze past. Dat de drive van mensen die kiezen voor de zorg bewaarheid wordt. Ik ben mijn verpleegkundige carrière op 17-jarige leeftijd gestart, toen ik begon aan de inservice-opleiding. Ik heb me altijd beziggehouden met het verbeteren van de zorg, daar ligt mijn passie. Ik was ook jarenlang lid van de VAR van het UMC Utrecht. Via dit orgaan kreeg ik de kans de stem van de verpleegkundige te laten horen in de organisatie. Nu ik bij de NFU gedetacheerd ben werk ik op oproepbasis als verpleegkundige in het UMC Utrecht. Ook bij de VAR ben ik nog altijd betrokken, in de rol van supervisor. Zo blijf ik goed op de hoogte van wat er op de afdelingen gebeurt."

Kijk en luister naar Walks & Talks 

De regieverpleegkundige is nu in een aantal umc’s geïntroduceerd. Hierover is de VIP-film ‘Walks & Talks’ gemaakt, speciaal voor de verpleegkundige beroepsgroep. Daarin delen verpleegkundigen en een leidinggevende uit 3 umc’s hun ervaringen met gedifferentieerd werken.

Kijk voor meer informatie over het VIP-programma op de website van de NFU.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in