Pleidooi voor sterke en zichtbare verpleegkundig bestuurders

Verpleegkundig zeggenschap is nog onvoldoende geborgd in zorgorganisaties, stellen Pieterbas Lalleman en Arjan Verhoeven in een artikel op Zorgvisie.nl. Zij pleiten voor meer stevige bestuurders met een verpleegkundige achtergrond.

Volgens RN2Blend-onderzoeker Lalleman gaat de discussie over zeggenschap nu veelal over de rol van de VAR en de CNO. Die focus is volgens hem belangrijk, maar niet het einddoel. "Uiteindelijk gaat het niet om de positie maar om het professionele zeggenschap." Dat is volgens hem belangrijk, omdat de verpleegkundigen de 'Haarlemmerolie van de organisatie' zijn. "Zij zorgen er immers voor dat de tent blijft lopen. Dat is onze kracht."

Verpleegkundig leiderschap

Het probleem is volgens Lalleman dat het verpleegkundig zeggenschap in de hiërarchische lijn is geërodeerd. "Verpleegkundig directrices bestaan niet meer. Een VAR lijkt het gemis in die lijn te compenseren, maar creëert ook problemen." Wanneer er een crisis is, volg je volgens hem namelijk de crisisstructuur en daarin speelt de lijn een belangrijkere rol dan de VAR. We moeten toe naar meer herkenbaar verpleegkundig leiderschap in de lijn, vindt hij. "Ik ben blij met de beweging van VAR en CNO, maar het neigt wel naar een klassieke verpleegkundige workaround om het eigenlijke probleem heen, namelijk het gemis van sterke en zichtbare verpleegkundig managers én bestuurders."

Lees het hele artikel op Zorgvisie.nl.

Meer informatie over het RN2Blend-onderzoek van Pieterbas Lalleman? Bezoek de pagina van dit deelonderzoek.