Persoonlijke verhalen krijgen plek op tijdlijn functiedifferentiatie
RN2Blend-onderzoeker Hugo Schalkwijk ontwikkelde een online, doorzoekbare tijdbalk waarop de meest cruciale momenten in de geschiedenis rondom functiedifferentiatie staan. Een kijkersoproep tijdens een uitzending van RN2Blend TV leverde nieuwe ideeën op voor de tijdlijn en reacties van verpleegkundigen die hun herinneringen willen delen.
Publiekshistoricus Schalkwijk onderzoekt de geschiedenis van gedifferentieerd werken, leiderschap en positionering van verpleegkundigen. Er zijn veel bronnen beschikbaar over dit thema, zowel geschreven als gesproken. De digitale tijdlijn die hij ontwikkelde, gaat meer dan een eeuw terug en omvat mijlpalen die te maken hebben met het verpleegkundige beroepsveld: van relevante wetten tot onderzoeksrapporten en adviezen. Wat nog ontbreekt op de tijdlijn, is het verhaal van de individuele verpleegkundige, vertelt Schalkwijk. "De emotie, de persoonlijke ervaring van de verpleegkundige. Hoe hebben de ontwikkelingen invloed gehad op het werk van verpleegkundigen?"
Ervaringen delen
Na afloop van de RN2Blend TV-uitzending eind 2020 ontving de historicus diverse reacties van verpleegkundigen die hun ervaringen willen delen. De komende periode gaat Schalkwijk uitgebreid met deze verpleegkundigen in gesprek. Zoals met een verpleegkundige die meedeed aan de Witte Woede - de protesten van verpleegkundigen en verzorgenden voor betere arbeidsomstandigheden en – voorwaarden eind jaren ‘80 - en daarover graag wil vertellen. "Waarom het relevant is om die persoonlijke ervaringen toe te voegen? Je kunt veel halen uit officiële documenten, maar het levert vaak een eenzijdig beeld op. Juist van de ervaringen van verpleegkundigen die bepaalde ontwikkelingen of gebeurtenissen zelf meemaakten kun je veel leren. Bijvoorbeeld waarom bepaalde maatregelen wel of niet aansloegen."
Schalkwijk kreeg ook suggesties voor verbeteringen of toevoegingen aan de tijdlijn. "Zoals het uitvoeriger beschrijven van de opleiding tot Z-verpleegkundige: de inservice-opleiding voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. En ook de geschiedenis van de verpleegkundig specialist verdient een plek op de tijdlijn, volgens kijkers. Ik zie de tijdlijn dan ook als een levend document, dat steeds verder wordt verrijkt. Het is eigenlijk nooit af. Het is ook een mooi startpunt voor het gesprek, het levert discussie op. Die discussies zijn misschien wel het meest waardevol."
Online mini-tentoonstelling
Je kunt de tijdlijn zien als een online mini-tentoonstelling waarin mensen kunnen bladeren door de geschiedenis van functiedifferentiatie, vervolgt Schalkwijk. "Het kan helpen om inzicht te krijgen in waar we vandaan komen en wat er zoal is gebeurd rondom dit thema. En hoe we deze kennis kunnen meenemen richting de toekomst. De ‘hete zomer’ rondom wetsvoorstel BIG II kun je bijvoorbeeld niet los zien van de hele voorgeschiedenis."
Schalkwijk is voor zijn tijdlijn ook op zoek naar artefacten, voorwerpen met een bepaalde betekenis, die een periode in de geschiedenis illustreren. "Het gaat dan bijvoorbeeld om objecten die gekoppeld zijn aan een persoonlijk verhaal van een verpleegkundige. Zoals een sieraad dat een verpleegkundige tijdens de eerste coronagolf ontving en droeg tijdens haar diensten. Dat kan deze periode mooi illustreren voor een groot publiek. Je kan ook denken aan een fotoserie uit een bepaalde periode. Juist met beelden en objecten kun je de geschiedenis begrijpelijker en toegankelijk maken. Het spreekt meer aan dan wanneer je alleen rapporten en wetteksten presenteert."
Meedenken?
Mis je nog iets op deze tijdlijn? Waar plaats je jezelf en jouw persoonlijke verhaal? Welke voorwerpen illustreren een bepaalde periode, en heb jij zulke voorwerpen nog? Mail Hugo Schalkwijk via info@rn2blend.nl.