Terugkijken RN2Blend TV: kantelmomenten historie functiedifferentiatie

In de tweede aflevering van RN2Blend TV namen onderzoekers Hugo Schalkwijk en Pieterbas Lalleman kijkers mee in de lange geschiedenis van gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. Zij presenteerden een online, doorzoekbare tijdbalk waarop de meest cruciale momenten van de geschiedenis rondom functiedifferentiatie staan. Je kunt de uitzending nu terugkijken.

Publiekshistoricus Schalkwijk onderzoekt de geschiedenis rond functiedifferentiatie, leiderschap en positionering van verpleegkundigen. Hij heeft een archief aangelegd van geschreven en gesproken bronnen en reeds bestaand historisch onderzoek rondom dit thema. Om orde in de chaos te scheppen, ontwikkelde hij een visuele tijdlijn. De digitale tijdlijn gaat meer dan een eeuw terug en omvat alle mijlpalen die te maken hebben met het verpleegkundige beroepsveld: van relevante wetten tot onderzoeksrapporten en adviezen.

Verhaal verpleegkundige

Wat nog ontbreekt op de tijdlijn, is het verhaal van de individuele verpleegkundige, zegt Schalkwijk. Tijdens het webinar deed hij een oproep aan de kijkers om eigen ervaringen te delen. "De tijdlijn bevat op dit moment alleen nog officiële documenten. Wat mist is de emotie, de persoonlijke ervaring van de verpleegkundige. Hoe hebben de ontwikkelingen invloed gehad op het werk van verpleegkundigen?" Lalleman vult aan: "We proberen in ons onderzoek de verschillende perspectieven te vangen, om beter te snappen wat er is gebeurd. De eerste stap was om de feiten op een rij te zetten. Die vullen we nu aan met ervaringen. Onze vragen aan jullie: mis je nog iets op deze tijdlijn, waar plaats je jezelf en jouw persoonlijke verhaal en welke voorwerpen illustreren een bepaalde periode, en heb jij zulke voorwerpen nog? Deel ze met ons!"

Bekijk het webinar:

Bekijk de tijdlijn en kijk waar jouw eigen geschiedenis past. Jouw ervaring delen? Hugo Schalkwijk hoort het graag!

Meedoen aan RN2Blend TV? 

Live een webinar volgen, met de mogelijkheid om vragen te stellen en mee te praten? Dat kan nog op de dinsdagen 24 november, 1, 8 en 15 december en 12 januari, telkens van 16.00 – 17.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan per webinar of voor de hele reeks via deze link. Je kunt je ook aanmelden als je het webinar op een later moment wilt terugkijken. Bij vragen kun je contact opnemen via info@rn2blend.nl

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond RN2Blend? Meld je aan voor de nieuwsbrief