Via Nurse Talks in gesprek blijven over verpleegkundig vak

Verpleegkundigen in Rijnstate zijn de webinarreeks Nurse Talks gestart, waarin zij met elkaar het gesprek aangaan over hun vak. Fragmenten uit de RN2Blend-podcastserie Nursing in the Spodcast vormen telkens het startpunt van de dialoog.

"In de podcastserie komen thema’s voorbij die momenteel volop in ontwikkeling zijn in Rijnstate, zoals zeggenschap en gedifferentieerd werken," vertelt Gerjanne ter Beest, VAR-voorzitter en één van de initiatiefnemers van Nurse Talks. "De boeiende gesprekken hierover met verpleegkundigen en andere professionals in ons ziekenhuis wilden we graag voortzetten. Zo ontstond het idee voor een maandelijkse webinar, waarin steeds een onderwerp uit de podcast centraal staat."

Nurse talks Rijnstate

Discussie aanzwengelen

"Met de Nurse Talks willen we de discussie aanzwengelen over ons vak", vervolgt Ter Beest. "In de 3 weken voorafgaand aan de uitzending delen we wekelijks een stelling via social media en de appgroep van ons verpleegkundig platform. Bijvoorbeeld: als er geen tijd is om te werken aan kwaliteit, ontwikkelt de zorg aan het bed zich ook niet verder. Of: tel je als verpleegkundige alleen mee als je op de IC werkt? Iedereen die wil kan daarop reageren. Tijdens het webinar nodigen we een verpleegkundige uit om over het onderwerp verder te praten. We leiden het onderwerp in met een fragment uit de podcast, waarna mijn vaste sidekick en ik met de gast in gesprek gaan."

Tijdens één van de Nurse Talks ging het over de geleerde lessen van de COVID-19-crisis. Ter Beest: "Een les is dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Maar ook om je uit te spreken als je een goed idee hebt. Mooi voorbeeld hiervan was het initiatief van verpleegkundigen om ramen te maken in de deuren van patiëntenkamers, die tijdens de crisis dicht moesten. Zo hoefden ze niet telkens de kamer in om een snelle blik op de patiënt te werpen. We willen verpleegkundigen eraan herinneren hoe zinvol het kan zijn om hun stem te laten horen. Denk niet: naar mij wordt toch niet geluisterd."

Uitstroom voorkomen

Ook het binden en boeien van verpleegkundigen was onlangs onderwerp van gesprek tijdens een webinar. "Hoe zorgen we voor voldoende uitdaging voor verpleegkundigen op de afdeling, om te voorkomen dat ze snel uitstromen? Bijvoorbeeld door meer mogelijkheden te creëren om te specialiseren binnen een afdeling."

Ter Beest merkt dat er steeds meer belangstelling komt voor de Nurse Talks, die zij samen met een groepje collega’s organiseert. "Het moet groeien, maar we krijgen steeds meer bekendheid in de organisatie. Waren het er eerst 20, de keer erna deden er al 30 mee. Ook als we alle fragmenten uit de podcast hebben gehad zal er nog genoeg stof zijn om over door te praten. Er gebeurt zoveel in ons vak."

Digitaal magazine RN2Blend

Dit is een artikel uit het digitale magazine van RN2Blend dat in december 2021 verscheen. Het magazine staat vol met verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips. Benieuwd naar de rest van de artikelen? Bekijk het magazine!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in