Blog op Zorgvisie: Crisisbestrijding door het oog van de zorg

Verpleegkundigen hebben het afgelopen jaar laten zien onmisbaar te zijn in de organisatie van zorg. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de mogelijkheden voor flexibiliteit en het behouden van kwaliteit van zorg. Die kennis is noodzakelijk aan de bestuurstafel, betogen RN2Blend-onderzoekers Iris Wallenburg, Martijn Felder, Syb Kuijper, en Roland Bal in een blog op Zorgvisie.nl.

De coronacrisis heeft het belang laten zien van de expertise, kennis en kunde van verpleegkundigen, stellen de onderzoekers. "Verpleegkundigen kennen de zorgorganisaties waar zij werkzaam zijn door en door; de fysieke ruimten, beschikbare materialen, klinische beelden, en de noden van patiënten, familieleden en artsen. Juist deze kennis helpt om in te spelen op onverwachte situaties waarin adequate kennis ontbreekt maar direct handelen noodzakelijk is."

Kwaliteit van zorg

Het is deze combinatie van inzichten die het werk van verpleegkundigen kenmerkt en wat een belangrijk mechanisme vormt voor de kwaliteit van zorg, aldus de onderzoekers. "Goede zorg zit voor verpleegkundigen in het ‘totaalplaatje’ van de patiënt; in het signaleren van veranderingen bij een patiënt, soms nog voordat het klinische beeld duidelijk verandert. Kwaliteit is verder ingebed in de mogelijkheid binnen het team om daarop te anticiperen en de zorg die op dat moment nodig is te kunnen organiseren."

Meepraten

Verpleegkundige inbreng aan de bestuurstafel is volgens de onderzoekers noodzakelijk om de zorg goed te laten verlopen. "Bestuurders moeten leren luisteren naar verpleegkundigen, en verpleegkundige waarden erkennen, waarderen en bespreekbaar maken. Daarvoor hebben ze verpleegkundigen nodig. Dat verpleegkundigen meepraten is dus geen luxe maar noodzaak."

Lees het hele blog op Zorgvisie.nl.

Lees ook dit blog dat Iris Wallenburg, Martijn Felder, Syb Kuijper, en Roland Bal eerder schreven, over hun onderzoek naar verpleegkundig werk in de coronazorg. "Verpleegkundigen laten dagelijks zien dat ze, ondanks de enorme belasting, in hoogst onzekere tijden de continuïteit van zorg kunnen organiseren en waarborgen."

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in