Workshops Blijf stromen!

De workshops voor het RN2Blend-congres Blijf Stromen! zijn bekend!

Tijdens dit congres presenteren de onderzoekers de resultaten van vijf jaar onderzoek naar gedifferentieerd verpleegkundig werk en de betekenis daarvan voor de verpleegkundige beroepsuitoefening in ziekenhuizen. In iedere interactieve workshop wordt antwoord gegeven op een van de acht vragen. Elke workshop biedt unieke inzichten en praktische handvatten die je direct kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

Goed om te weten: Je hoeft je van tevoren niet in te schrijven voor een specifieke workshop. Ter plekke kun je vrij kiezen naar welke workshop je wilt gaan. Bovendien worden alle workshops maar liefst vijf keer gegeven, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan de sessies van voorkeur.

Inhoud van de workshops:

  1. De positie van verpleegkundigen verandert voortdurend: wat kunnen we daarvan leren?
    Onderzoekers Hugo Schalkwijk en Jet Spits laten zien hoe het verleden doorwerkt in de verpleegkunde van vandaag en hoe dit kan helpen bij het nadenken over de toekomst. In deze workshop onderzoeken we hoe verpleegkundigen hun vakgebied zelf vorm hebben gegeven, en op welke manier andere partijen daar invloed op hadden.
     
  2. Verpleegkundige macht: wat is het en hoe krijg ik er meer van?
    In deze workshop bespreken we verpleegkundige macht en spelen we een interactief spel dat inzicht biedt in het politieke landschap van ziekenhuisorganisaties. Door gezamenlijke ervaringen en perspectieven te verkennen, zoeken we manieren om de invloed van verpleegkundigen op hun praktijk, besluitvorming, en zorgorganisatie te versterken.
     
  3. Schaarste in de zorg en teams onder druk: hoe kan ik nog goed voor patiënten zorgen?
    In deze workshop verkennen we moeilijke keuzes en praktijken die gepaard gaan met organiseren van zorg in toenemende schaarste via een keuze-dilemma spel. We zoeken samen naar manieren om deze ervaringen te verwoorden, zodat verpleegkundigen hun perspectief op deze dagelijkse uitdagingen en keuzes kunnen inbrengen in besluitvorming.
     
  4. Hoe verken je samen de grenzen van het verpleegkundig werk?
    In deze workshop laten we zien dat verpleegkundigen in verschillende rollen en functies de grenzen van hun werk verleggen om de zorg toekomstbestendig te maken. Dit is niet eenvoudig. Daarom besteden we aandacht aan het belang van het expliciet inzetten van de eigen verpleegkundige expertise en het benadrukken van collectieve verantwoordelijkheid, betrokkenheid en samenwerking om voortdurend in beweging te blijven.
     
  5. Wat zijn de kosten en waarden van andere manieren van verpleegkundig werken?
    Wat zijn de gevolgen van organisatieveranderingen voor de gezondheid van patiënten en de tijdsbesteding van verpleegkundigen? In deze workshop bespreken we onderzoeksresultaten uit twee ziekenhuizen.
     
  6. Met welke teamsamenstelling lever je de beste zorg?
    Bestaat het ideale team, en hoe ziet dat eruit? In deze workshop reflecteren we op deze vraag aan de hand van resultaten uit verschillende onderzoeken binnen RN2Blend.
     
  7. Van signaleren naar veranderen: hoe kun je jouw werk goed vormgeven en hoe neem je jouw team mee?
    'Schipper mag ik overvaren, ja of nee...'. Hoe geef je als team vorm aan het gezamenlijk doel om de beste zorg te leveren? Wat is er van wie en wanneer nodig in een continu veranderende omgeving, en hoe kun je als teamlid hieraan bijdragen? Deze workshop gebruikt verschillende vaarroutes als metafoor om je mee te nemen van signaleren naar daadwerkelijk veranderen.
     
  8. Hoe kunnen we samen een werkomgeving creëren die verpleegkundigen inspireert?
    Je werkomgeving bepaalt sterk hoe je je werk kunt uitvoeren, de kwaliteit van zorg die je levert, en het werkplezier dat je ervaart. Overkomt die werkomgeving je? Nee, je kunt die zelf beïnvloeden! In deze sessie krijg je handvatten om samen met je team een stimulerende werkomgeving te realiseren.


We kijken ernaar uit om jullie op 24 september bij het congres te verwelkomen!