‘We hebben intuïtief al veel goed gedaan’

‘We hebben heel veel van jullie geleerd en geven graag een cadeautje terug.’ Met die boodschap opende RN2Blend-senioronderzoeker Catharina van Oostveen vrijdag 30 juni de workshop ‘De kunst van het veranderen’’, door Michel Verheijden.

Aanpak

Het publiek bestond uit verpleegkundigen van drie afdelingen van het Erasmus MC: Hematologie, Systeemziekten en HPB (lever-, alvleesklier-, galblaas- of galwegenchirurgie). In het afgelopen jaar deed Van Oostveen samen met Lotte Spruit actieonderzoek met deze drie afdelingen. De centrale vraag daarbij was: wat is de beste aanpak voor verpleegkundigen om hun eigen werkomgeving te beïnvloeden?

Van boven

‘Tot voor kort werd verandering vaak van boven opgelegd. Nu krijgen verpleegkundigen daar steeds meer zelf verantwoordelijkheid in. Hoe werkt dat? Wat zijn de valkuilen? Hoe pak je zo’n verandering aan terwijl je het zelf al zo druk hebt?’, licht Spruit toe.

Tijdens de workshop deelde improvisatiecabaratier Michel Verheijden zijn kennis over veranderen, maar de verpleegkundigen moesten zelf ook het toneel op. Improviseren op het toneel, is de stelling van Verheijden, is de ultieme vorm van omgaan met verandering. Niet is dan zeker. Hoe overleef je dat? Hoe zorg je dat je niet stil valt op het podium?

Vluchten

Hij legde uit hoe je tegenover de angstreacties als vluchten, vechten of bevriezen, reacties kon zetten die uitgaan van vertrouwen. Zoals ruimte geven. Luisteren. Loslaten. En fouten accepteren, focussen op kansen, ‘ja’ zeggen tegen alles en accepteren.

Het werkte. Reageerde het publiek aanvankelijk terughoudend op de vragen die Verheijden stelde, aan het einde van de workshop stonden alle verpleegkundigen op het podium vol passie te improviseren.

Goed gedaan

‘Dit hadden we eigenlijk aan het begin van het traject moeten doen’, verzuchtte een van de deelnemers na afloop. En: ‘We moeten hem op de afdeling uitnodigingen.’ Maar een ander constateerde: ‘We hebben in het afgelopen jaar intuïtief al veel goed gedaan.’