Wat maakt voor jou – de verpleegkundige – een baan in het ziekenhuis aantrekkelijk?

Doe mee met ons onderzoek om jouw voorkeuren mee te laten tellen!

Wat vind jij als verpleegkundige nou echt belangrijk bij je keuze om in een ziekenhuis te (blijven) werken? Hoe weeg je verschillende onderdelen van je baan tegen elkaar af?

Ziekenhuizen hebben grote moeite bij het behouden van personeel. Ongeveer een kwart van de vertrekkers uit het ziekenhuis is werkzaam als verpleegkundige. Tweederde van deze groep vertrok uit eigen initiatief, dus niet vanwege een tekort aan werk, een reorganisatie of een arbeidsconflict.  

De achtergronden hiervan zijn al vaker onderzocht. Veelgenoemde redenen om te vertrekken zijn werksfeer, reistijd, loopbaanmogelijkheden en salaris. Daardoor is het voor ziekenhuizen niet duidelijk hoe ze banen zodanig aantrekkelijk kunnen maken dat de uitstroom goed kan worden aangepakt.  

 

Hoe kun je meedoen?

De kern van deze studie is een discrete-keuze experiment (Discrete Choice Experiment, DCE). Deze methode wordt gebruikt om voorkeuren te onderzoeken. Je kunt meedoen door een online, anonieme vragenlijst in te vullen. Dit kan via een computer, tablet of via je telefoon. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de vragenlijst krijg je meerdere keren de keuze tussen twee ziekenhuisbanen. Beide banen worden beschreven aan de hand van acht verschillende kenmerken zoals roostering, professionele ontwikkeling of salaris. Elke keuze geeft twee ziekenhuisbanen weer met net iets andere arbeidsvoorwaarden. De ene baan heeft bijvoorbeeld een hoger salaris dan de andere, maar de andere baan geeft je meer inspraak in je werkzaamheden. Welke baan vind jij het meest aantrekkelijk? Of vind je beide banen onaantrekkelijk. Dit kun je ook aangeven door beide banen af te wijzen.  

Elke verpleegkundige mag meedoen. Je hoeft (momenteel) niet in het ziekenhuis te werken om jouw mening te geven. Dit mag natuurlijk wel. Er zijn geen foute antwoorden, want we zijn op zoek naar jouw mening.  

Meedoen aan het onderzoek


Resultaten

Door mee te doen aan deze studie kun je jouw stem laten horen. Praat mee over wat jij belangrijke kenmerken vindt bij het kiezen van een toekomstige of huidige baan in het ziekenhuis. Door jouw antwoorden te vergelijken met vele andere verpleegkundigen kunnen wij ziekenhuizen informeren over wat jullie nou echt belangrijk vinden. Deze voorkeuren kunnen ziekenhuizen vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld bepaalde arbeidsvoorwaarden aan te passen of een nieuwe aantrekkelijke verpleegkundige functie te ontwikkelen. Kortom, laat van je horen en doe mee!