Vooruitblik RN2Blend-congres: wat is verpleegkundig werk?

Verpleegkundigen staan de laatste jaren veelvuldig in de schijnwerpers. Maar wie is die verpleegkundige eigenlijk, hoe ziet verpleegkundig werk eruit en waar vindt dat werk plaats? En wat zijn de gevolgen van de beeldvorming over verpleegkundigen?

Deze vraagstukken staan centraal tijdens deelsessie 1 van RN2Blend-congres ‘Verpleegkundigen op stoom’ op 14 juni, vertelt onderzoeker Martijn Felder. Hij organiseert de deelsessie samen met Catharina van Oostveen en Roland Bal.

Wat kunnen de deelnemers verwachten van deze deelsessie?

Martijn Felder"Het wordt een interactieve sessie waarin we de discussie met elkaar aangaan. Hoe kijken de aanwezigen aan tegen verpleegkundig werk, wat valt daar allemaal onder? En hoe kunnen we 'gescheiden werelden' binnen dit werk  - de patiëntenzorg en verpleegkundig onderzoek bijvoorbeeld  - meer integreren? Onze gastspreker Laura Effendi, senior verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis, vertelt hoe zij dit deed op haar verpleegafdeling. Ze introduceerde het Leer Innovatie Netwerk (LIN), waarin werken, leren, innoveren en onderzoeken met elkaar zijn verbonden. Maar het blijft tijdens de sessie niet bij praten: we doen ook een beroep op de creativiteit van de deelnemers. Hoe dat er precies uitziet, merk je op 14 juni."

Wat willen jullie deelnemers meegeven?

"We hopen op een vruchtbare discussie en interessante praktijkvoorbeelden, waarmee de deelnemers in hun eigen organisatie verder kunnen. Wij als onderzoekers zullen ook delen wat we tegenkomen op de afdelingen waar we meelopen. Welke uitdagingen zien we op afdelingen die aan de slag gaan met het anders organiseren van werk, zoals de implementatie van gedifferentieerd werken? En hoe gaan ze daarmee om? We denken dat het een waardevolle sessie is voor iedereen die bezig is met gedifferentieerde en toekomstbestendige inzet van verpleegkundigen: van verpleegkundige tot manager tot bestuurder."

Wat hopen jullie dat de sessie oplevert voor jullie onderzoek?

"Voor ons is het heel interessant te horen hoe aanwezigen kijken naar verpleegkundig werk en de integratie van verschillende onderdelen daarvan. En hoe zij vorm geven aan dat werk. Welke verschillen en overeenkomsten zijn er? Kunnen we tot een gedeelde omschrijving komen? We hopen dat het niet bij deze sessie blijft, maar dat we een community kunnen vormen waarin betrokkenen uit praktijk en onderzoek met elkaar in gesprek blijven over deze thema’s. Om zo met elkaar het beroep verder te brengen."


Kom naar het RN2Blend-congres op 14 juni!

Bekijk de uitnodiging met het programma en overige informatie. Of meld je direct aan!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in