Vooruitblik RN2Blend-congres: in beweging!

Hoe kun je in beweging komen om nieuwe verpleegkundige rollen, werkwijzen en routines te ontwikkelen? Daarover gaan onderzoekers Marloes Veenstra en Syb Kuyper met deelnemers in gesprek tijdens deelsessie 4 van RN2Blend-congres ‘Verpleegkundigen op stoom’ op 14 juni.

Hugo Schalkwijk duikt vervolgens met de deelnemers hun eigen geschiedenis in. De oogst? Een waslijn vol persoonlijke ervaringen over een vak dat voortdurend in ontwikkeling is. 

Wat kunnen deelnemers verwachten van deelsessie In beweging!?

Marloes: “Er gebeurt veel in het verpleegkundig vak. In veel ziekenhuizen maken verpleegkundige teams de omslag naar gedifferentieerd werken. Daar komen allerlei vraagstukken bij kijken. Hoe zet je medewerkers aan tot verandering? Wat lukt wel en wat werkt tegen? En wat is bijvoorbeeld de rol van leidinggevenden of van de organisatiecultuur? Daarover willen we met elkaar in gesprek gaan. We hopen op een gemêleerde groep en veel interactie, om zoveel mogelijk perspectieven te horen.”

Hugo: “Ik werp met de deelnemers een blik op de geschiedenis van het vak en hun rol daarin. Het verleden laat zien dat we continu in beweging zijn. Samen met de deelnemers gaan we op onderzoek uit: hoe heeft het verpleegkundig beroep zich de afgelopen decennia ontwikkeld en wat is hun plek daarin? Hoe hebben zij die gebeurtenissen ervaren? Dat probeer ik aan de hand van prikkelende vragen boven tafel te krijgen. Al die ervaringen en anekdotes hangen we op aan een waslijn in de zaal. Zo bouwen we met elkaar een grote tijdlijn.”

Wat willen jullie deelnemers meegeven?

Hugo: “Ik wil laten zien dat iedereen die betrokken is bij het verpleegkundig beroep een aandeel heeft in de ontwikkeling ervan. Ze ervan bewust maken dat alle acties kunnen helpen om het vak te verbeteren, hoe klein ook. Het hoeven geen grootse verhalen te zijn van succesvolle verpleegkundigen. Juist de verpleegkundige aan het bed kan een belangrijke rol spelen.”

Marloes: “We hopen dat de deelnemers leren van elkaars ervaringen. In ons onderzoek merken we dat er veel behoefte is aan het delen van best practices, bijvoorbeeld over hoe andere ziekenhuizen aan de slag zijn met gedifferentieerd werken. Er is veel vrijheid om het op je eigen manier in te richten, maar dat kan ook lastig zijn. Het uitwisselen van positieve én negatieve ervaringen kan dan erg waardevol zijn.”  

Wat hopen jullie dat het gesprek met de deelnemers oplevert voor jullie onderzoek?

Marloes: “Voor mijn onderzoek naar verandering in het verpleegkundig vak is het heel nuttig te horen wat succesfactoren en knelpunten zijn bij verandertrajecten. Waarom lukt het soms niet in beweging te komen, en wat maakt dat het wel lukt? Is een stimulerende leidinggevende bijvoorbeeld een belangrijke factor? Of steun van je team? Dat wij alle drie een andere wetenschappelijke achtergrond hebben is ook interessant. We kijken elk vanuit ons eigen perspectief naar de ontwikkelingen: ik als arbeidspsycholoog, Syb als socioloog en Hugo als historicus. Er valt dus ook veel van elkaar te leren.”

Hugo: “Ik ben met name heel benieuwd naar de ervaringen van verpleegkundigen en andere betrokkenen. Als het gaat om veranderingen in het beroep staat een bepaalde groep verpleegkundigen in de spotlight. Zij komen veelvuldig aan het woord. Maar wat vinden de groep die minder vaak in beeld komt ervan? Wat is hun visie op de ontwikkelingen? Dat perspectief hoop ik meer in beeld te krijgen.”

Kom naar het RN2Blend-congres op 14 juni!

Bekijk de uitnodiging met het programma en overige informatie. Of meld je direct aan!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in