'Verpleegkundigen zijn nu onze helden, en straks?'

ETZ-bestuurder Anita Wydoodt is trots op de helden in haar ziekenhuis: de verpleegkundigen. Maar ze is ook bezorgd over wat er na de crisis met de verpleegkundige beroepsgroep gebeurt, stelt ze in een opiniestuk in het Brabants Dagblad. 'Verpleegkundigen zijn gebaat bij een goede visie op de toekomst van hun vak, en daarbij behorende beleidsmaatregelen.'

Teamwork

Verpleegkundigen verrichten tijdens de coronacrisis ongelooflijk professioneel teamwork, ziet Wydoodt. “De SEH-verpleegkundige die de eerste ziekenhuisopvang doet, de verpleegkundigen die gezamenlijk op de ­corona-afdelingen de zorg voor de zieke patiënten op zich nemen.” Ook buiten het ziekenhuis wordt goed werk verricht, aldus de bestuurder. “De wijkverpleegkundige die de zorg voor de coronapatiënten thuis aan het regelen is. Of de verpleegkundig specialisten die patiënten in de laatste levensfase goed begeleiden.”

Applaus

“Hartverwarmend en heel terecht”, noemt Wydoodt het applaus voor de verpleegkundigen. “Tegelijkertijd maak ik me zorgen. Want straks is deze crisis achter de rug. En dan? Staat er dan nog iemand stil dat dit vitale beroep onmisbaar is, en dat waardering bestaat uit meer dan allemaal samen tien minuten applaudisseren, hoe hartverwarmend en gemeend dat ook is?”

Professionalisering

Ziekenhuizen kunnen pas goed functioneren als ze goed functionerende verpleegkundigen hebben, stelt Wydoodt. “Dat betekent dat we ook oog moeten hebben voor hun loopbaanwensen en hun kennis en kunde. Professionalisering van verpleegkundigen is echt nodig, En dat hebben we in Nederland de afgelopen jaren laten liggen. We moeten verpleegkundigen scholen en begeleiden, dat is van belang voor de kwaliteit van onze zorgverlening en om voldoende verpleegkundigen aan te trekken en te behouden.” Maar, vervolgt ze: "dat gaat niet zomaar. Daar is ­visie voor nodig, beleid, en bijbehorend dus ook geld."

Investeren

Laten we de verpleegkundigen niet in de kou zetten, besluit Wydoodt, “door alles te laten zoals het was, en niet in ze te investeren. Want dat verdienen ze niet. We moeten blijvend investeren in onze helden van nu. Als we dat doen, blijven ze ook in de toekomst onze helden.”

Lees het hele artikel in het Brabants Dagblad.