Terugblik congres: Zeggenschap, leiderschap en invloed op de werkvloer

Hoe stimuleer je zeggenschap, leiderschap en invloed op de werkvloer en wat is hiervoor nodig op strategisch en beleidsniveau? Die vraag stond centraal in de deelsessie 'Zeggenschap, leiderschap en invloed' op RN2Blend-congres Verpleegkundigen op stoom. In verschillende rondetafelgesprekken gingen deelnemers met dit thema aan de slag. Professionals uit het werkveld deelden hun ervaringen. Van verpleegkundige visie tot kwaliteit en financiering van de zorg: de discussies gingen alle kanten op.

Start bij de verpleegkundige visie

De sessie startte met een plenair gedeelte waarbij RN2Blend-onderzoekers Pieterbas Lalleman, Julia van Kraaij en Dieke Martini hun geleerde lessen van de onderzoeken van afgelopen jaren deelden. Van Kraaij deed onderzoek naar functiedifferentiatie voordat de wet BIG-II er zou komen én daarna. De les die zij leerde: start bij de verpleegkundige visie. “Begin bij de essentie: wat maakt  iemand een goede verpleegkundige? Denk na over wat het betekent voor jouw organisatie. En zorg dat dit landt binnen alle lagen: van de werkvloer tot raad van bestuur.”

Leiderschap tonen

Martini ziet in haar onderzoek dat allerlei mensen in verschillende lagen van de organisatie al leiderschap tonen en daarin verschil maken. “Bijvoorbeeld op iemand afstappen, zeggen wat je idee is en vragen of je daarover mee mag praten. We kunnen inspiratie halen uit de vele voorbeelden die er al zijn.”

Kwaliteit van zorg en bezuinigingen

Na de plenaire opening gingen de deelnemers in 6 groepen uiteen. In 1 groep spraken Lalleman en Johan van der Spek, secretaris bij Brancheorganisaties zorg (BoZ), over onder andere de kwaliteit van zorg (is dat uit te drukken in geld?), bezuinigingen in verschillende ziekenhuizen en de zorgen over zzp’ers in de zorg. Over dat laatste zei Van der Spek: “Daar wordt aan gewerkt. We moeten zorgen dat mensen niet vertrekken.”

Niet het wiel opnieuw uitvinden

Na de sessies kregen deelnemers de vraag wat ze in de toekomst meer willen gaan doen en wat juist niet. Daarop kwamen verschillende reacties. Zo zei 1 van de deelnemers: “Het is belangrijk dat we met elkaar verenigen en niet opnieuw het wiel uitvinden. We doen het samen.”

Zelf aan de slag

Weer een andere deelnemer gaf aan meer mensen te gaan opzoeken. “Je hoeft het niet in je eentje te doen. Wat ik ga laten: het idee dat het in 1 keer goed moet zijn. Het kost soms tijd voordat iets is zoals je wilt.” Een laatste deelnemer eindigde met: “Als beroepsgroep moeten we zelf stappen maken en vooruitgang boeken, en niet teveel de bal blijven leggen bij politiek, managers en artsen. We moeten zelf aan de slag!” 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in