Terugblik congres: Verpleegkundigen in beweging

Hoe krijg je zorgprofessionals en teams in beweging om nieuwe verpleegkundige rollen, werkwijzen en routines te ontwikkelen? In deelsessie 4 'In beweging' nemen Syb Kuijper, Hugo Schalkwijk en Marloes Veenstra, onderzoekers van RN2Blend, de aanwezigen mee in 3 invalshoeken om naar deze vraag te kijken.

3 invalshoeken

Deelsessie in bewegingSchalkwijk kijkt vanuit de geschiedenis naar de ontwikkelingen van het verpleegkundig vak. Kuijper vertelt vanuit de medische sociologie: verandering brengt onzekerheid, en dat in de zorg waar men gewend is aan kaders van zekerheid. Veenstra kijkt vanuit de blik op welzijn en energie in het werk, arbeidspsychologie, naar functiedifferentiatie. De aanwezigen gaan in 3 groepen uiteen. De deelsessies binnen de deelsessie zijn zittend, maar ook staand aan statafels, zodat iedereen ook letterlijk in beweging is. 

Team van de toekomst

Aan de hand van een casus uit de praktijk gaat Veenstra met de deelnemers in gesprek over de beweging die functiedifferentiatie met zich mee brengt. Al snel gaat het over de eigen dagelijkse praktijk: “We zijn bezig om het team van de toekomst te creëren waarin iedere verpleegkundige een rol heeft.” De aanwezigen zijn nieuwsgierig naar hoe het in andere ziekenhuizen verloopt en vragen door naar de aanpak en ervaring van anderen: “De weerstand zit niet altijd in hetgeen we gaan doen, maar in de verandering.”

Praktische tips

Veel deelnemers hebben het gevoel dat zij zelf het wiel aan het uitvinden zijn. Dat is niet zo, blijkt uit de gesprekken tussen Kuijper en de deelnemers. “De veranderkracht zit bij de verpleegkundigen die het gaan doen.” Er worden praktische tips gedeeld over rollen, verantwoordelijkheden en vrijheden van de verpleegkundigen: “We mogen wel wat steviger zijn, we hoeven niet iedereen te vriend te houden.” 

Duik in de geschiedenis

TijdlijnSchalkwijk nam met de deelnemers een duik in de geschiedenis van het eigen vak in beweging. Er worden tijdlijnen gemaakt van het verpleegkundig vak. Hoe was het vroeger en hoe gaat het nu? En wanneer was het vak het meest in beweging? Aan de hand van de verschillende tijdlijnen worden eigen geschiedenis en de geschiedenis van het vak gedeeld: “Zeggenschap is een duidelijke ontwikkeling, die we vooral in coronatijd tijd hebben gemerkt. Verpleegkundigen laten hun stem horen en zitten aan de bestuurstafel. Dat is interessant. De pandemie heeft zeggenschap van verpleegkundigen een zetje gegeven.” Wat blijkt? Functiedifferentiatie is al veel ouder: “Wat al die jaren wel hetzelfde is gebleven, is de liefde voor de patiënt.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in