Rol VAR in coronacrisis is niet vanzelfsprekend

RN2Blend-onderzoeker Pieterbas Lalleman en Janet Bloemhof hebben onderzoek gedaan naar de positie van verpleegkundige adviesraden (VAR’s) in ziekenhuizen in crisistijd. Bijna vier op de tien VAR’s beoordelen de mate waarin zij betrokken worden bij de crisisorganisatie in het ziekenhuis als onvoldoende.

Positie van VAR's

Pieterbas Lalleman is senior onderzoeker van de RN2Blend-onderzoeksgroep en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek naar de positie van VAR’s is weliswaar niet uitgevoerd in het kader van RN2Blend, maar wel de moeite van het vermelden waard vanwege de inhoud.

Covid-19-crisis

Onder aanvoering van Lalleman en Bloemhof hebben twaalf onderzoekers de positie van VAR’s tijdens de Covid-19-crisis onderzocht, in het kader van leiderschap en de positie van verpleegkundigen. Zij benaderden in een week tijd de VAR-voorzitters van alle 72 ziekenhuizen in Nederland. Maar liefst 94 procent van de VAR-voorzitters was bereid de onderzoekers te woord te staan.

Links

Lees meer over de onderzoeksresultaten in het artikel op de website van V&VN. In een interview op Radio 1 vertelt Lalleman over het onderzoek en gaat tevens in op carrièremogelijkheden en loopbaanpaden van verpleegkundigen.