RN2Blend TV met Bianca Buurman en Hester Vermeulen over zorg in 2030

Hoe ziet de zorg er over 10 jaar uit en wat betekent dit voor het werk van de verpleegkundige? Daarover praat Bianca Buurman, Chief Nursing Officer en hoogleraar Acute ouderenzorg (Amsterdam UMC),  op 10 november tijdens de eerste aflevering van RN2Blend TV, een serie webinars van onderzoeksprogramma RN2Blend. Zij gaat in gesprek met Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap (Radboudumc) en voorzitter van de onderzoeksgroep.  

Interactieve afleveringen

RN2Blend TV bestaat uit 7 interactieve afleveringen over de ontwikkelingen binnen het verpleegkundige beroep en het onderzoek daarnaar. Verpleegkundigen, leidinggevenden, projectleiders en onderzoekers kunnen elkaar digitaal ontmoeten, vragen stellen en ervaringen delen. Na de aftrap van Bianca Buurman en Hester Vermeulen volgen 5 afleveringen van de RN2Blend-onderzoekers, waarin telkens een andere onderzoekslijn aan bod komt. Het zevende en laatste webinar is wederom voor Hester Vermeulen. Zij geeft een wrap-up van de voorgaande webinars en bespreekt de implicaties voor de komende jaren.

Aflevering 1: Op weg naar 2030 
Dinsdag 10 november 2020, 16.00-17.00 uur 
In 2030 is de zorgvraag verder gestegen en moeten we met nog minder mensen het werk doen. Dat stelt de beroepsgroep voor grote uitdagingen. Hoe ziet de zorg er dan uit, en wat betekent dat voor de professionele zeggenschap en beroepsontwikkeling van verpleegkundigen? Over deze en nog veel meer vragen praten Hester Vermeulen en Bianca Buurman tijdens het openingswebinar van RN2Blend TV.  
Meld je aan! 

Aflevering 2: De lange geschiedenis van gedifferentieerde inzet: a neverending story?  
Dinsdag 17 november 2020, 16.00-17.00 uur 
Hugo Schalkwijk en Pieterbas Lalleman nemen je mee in de lange geschiedenis van gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. Zij presenteren een online, doorzoekbare tijdbalk waarop de meest cruciale kantelmomenten zijn terug te vinden, en gaan hierover in gesprek met verpleegkundigen en verzorgenden. 
Meld je aan! 

Aflevering 3: Kosten en waarde: HTA-onderzoek in verpleegkunde  
Dinsdag 24 november 2020, 16.00-17.00 uur 
Lucas Goossens en Nienke Miedema bespreken hun onderzoek naar de rollen van verpleegkundigen en wat veranderingen hierin kunnen opleveren. Bijvoorbeeld: wat is de invloed van deze veranderingen op de gezondheid van patiënten? En in hoeverre maken deze veranderingen behandelingen goedkoper of duurder?  
Meld je aan! 

Aflevering 4: Sterke kanten en mogelijkheden: vormgeven aan het verpleegkundig werk in een veranderende omgeving 
Dinsdag 1 december 2020, 16.00-17.00 uur 
Dewi Stalpers en Marloes Veenstra gaan in een interactief webinar met de aanwezigen in gesprek, onder meer over mogelijkheden tot optimalisatie van verpleegkundige inzet door middel van job craften en gebruikmaken van ieders sterke kanten. Een gastspreker vertelt vervolgens over de praktijk op de eigen afdeling in het ziekenhuis. 
Meld je aan! 

Aflevering 5: De verpleegkundige werkomgeving: wat is het recept?  
Dinsdag 8 december 2020, 16.00-17.00 uur 
Welke onderdelen van de werkomgeving zijn belangrijk om goede verpleegkundige zorg met plezier te kunnen leveren? Over die vraag buigen Catharina van Oostveen en Julia van Kraaij zich aan de hand van de metafoor van een gezonde maaltijd. De ingrediënten voor een effectieve werkomgeving (b)lijken aanwezig; de vraag is nu hoe het recept eruit moet zien.  
Meld je aan! 

Aflevering 6: De organisatie van verpleegkundige inspraak in beleidsvraagstukken en besluitvorming  
Dinsdag 15 december 2020, 16.00-17.00 uur 
Martijn Felder, Iris Wallenburg en Syb Kuijper gaan in op de uitdagingen rond verpleegkundige inspraak in beleidsvraagstukken en besluitvorming. Welke rol kunnen en moeten verpleegkundigen hebben en wat vraagt dit van bestuurders, de beroepsgroep zelf en de achterliggende opleidingen? 
Meld je aan! 

Aflevering 7: De agenda voor 2021  
Dinsdag 12 januari 2021, 16.00-17.00 uur 
Hester Vermeulen kijkt in de laatste uitzending terug op de zes voorgaande webinars, haalt er de rode draad uit en trekt die door naar 2021. Wat hebben we in het afgelopen jaar 'opgehaald' en op welke manier stuurt dat de onderzoeksgroep in 2021? En hoe kunnen de onderzoekers samen met de hele verpleegkundige community ervoor zorgen dat we dit jaar nóg relevantere vragen stellen, nóg meer betekenisvolle data blootleggen?  
Meld je aan! 

Onderzoeksprogramma RN2Blend 

Het 4-jarige onderzoeksprogramma RN2Blend onderzoekt en begeleidt de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. Het laat zien welke veranderingen kunnen ontstaan in de praktijk en beroepsontwikkeling voor verpleegkundigen van verschillende niveaus van opleiding en ervaring, en met verschillende competenties. Het onderzoeksprogramma is in 2019 van start gegaan. Wat de onderzoekers inmiddels aan resultaten hebben geboekt en wat hun plannen voor de toekomst zijn, hoor je vanaf 10 november op RN2Blend TV. 

Meedoen aan RN2Blend TV? 

Live een webinar volgen, met de mogelijkheid om vragen te stellen en mee te praten? Dat kan op de dinsdagen 10, 17 en 24 november, 1, 8 en 15 december en 12 januari, telkens van 16.00 – 17.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan per webinar of voor de hele reeks via deze link. Je kunt je ook aanmelden als je het webinar op een later moment wilt terugkijken. Bij vragen kun je contact opnemen via info@rn2blend.nl. 

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond RN2Blend? Meld je aan voor de nieuwsbrief