RN2Blend-onderzoeker Iris Wallenburg: verrast door GenZ

Iris - verrast door GenZRN2Blend onderzoeker Iris Wallenburg organiseerde onlangs een workshop over de vraag hoe de nieuwe generatie zorgverleners straks op de Intensive Care wil werken. Ze deed dat samen met Elif Ozcan van de TU Delft en hoogleraar en afdelingshoofd IC Diederik Gommers. “De toekomstige generatie is heel toegewijd. Maar ze willen ook goed voor zichzelf kunnen zorgen. Net als de huidige zzp’ers eigenlijk.” 

Wallenburg ziet de snelle groei van het aantal zzp’ers in de zorg dan ook niet per se als een probleem. “Hun opkomst legt juist wat bloot en dat biedt kansen. Een deel van de beleidsmakers en bestuurders sluit de ogen ervoor. Maar door het te negeren laten ze vooral een kans liggen om naar oplossingen te zoeken.”  

Gen Z 

Aan de workshop deden toekomstige verpleegkundigen en artsen mee, maar ook dataspecialisten en designers. “Wat mij betreft was een van de verrassende uitkomsten van de workshop dat mijn beeld van Gen Z niet klopte. Ik had het idee dat ze naast hun werk ook veel andere dingen willen doen, dat ze meer willen genieten van het leven en daar bewuster mee bezig willen zijn. Maar wat bleek: de aanstaande zorgprofessionals willen juist graag hard werken. Om het werk vol te kunnen houden, moeten daar wel herstelmogelijkheden tegenover staan. Maar dat is dus niet omdat ze de wereld rond willen.” 

Strakke mal 

Autonomie is een belangrijke voorwaarde om rust te kunnen ervaren, en in feite is dat wat zzp’ers ook voor zichzelf organiseren, stelt Wallenburg. “Daar zou de discussie meer over moeten gaan. De zorg is nu georganiseerd als een strakke mal, waarin de zorgprofessionals zich hebben te voegen naar de roosters. Maar als we ze meer als individuen gaan zien, met hun eigen wensen en behoeften dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden.” 

Meegroeiende werkgevers 

Een van de mogelijkheden is dat werkgevers beter mee kunnen groeien met de medewerkers, zowel in carrièrewensen als in levensfase. “De deelnemers van de workshop zagen voor zichzelf vaak twee of misschien wel drie carrières. Maar verpleegkundigen die onderzoeker willen worden, of hun werk willen combineren met een aanstelling in het onderwijs, moeten nu nog allerlei barrières slechten. Werkgevers zouden dat actiever aan moeten bieden, in plaats van ze krampachtig vast willen houden in de huidige functie.”  

Samenwerking woningcorporatie 

Meegroeien met de levensfase kan bijvoorbeeld tot de conclusie leiden dat professionals zonder gezin best voordelen zien van onregelmatig werken en nachtdiensten draaien, en dat verderop in het werkende leven de behoefte aan meer stabiliteit met vooral dagdiensten groter wordt. In het verlengde hiervan noemt Wallenburg verder de behoefte aan faciliterende werkgevers, die ook bestaat bij de huidige generatie werknemers. “Een mooi voorbeeld is een samenwerkingsproject tussen een zorginstelling, een woningcorporatie en een gemeente. Daardoor is er standaard een aantal woonplekken beschikbaar voor zorgpersoneel.”  

Technologie 

Een andere interessante uitkomst van de workshop was de manier waarop de IC professionals van de toekomst naar technologie kijken. “Net als veel mensen van de huidige generatie, vinden ook de aanstaande professionals het belangrijk dat de mens altijd de eindbeslissing moet kunnen nemen. ‘Ik wil zelf ook genoeg kennis paraat hebben, stel dat alles uitvalt’, zei een van de deelnemers.”  

Betere voorspellingen 

De deelnemers aan de workshop zagen technologie vooral als een van de manieren om hen te helpen het werk vol te kunnen houden. “Technologie kan rust brengen, omdat de medewerkers zelf minder continu aan hoeven te staan. Door betere voorspellingen bijvoorbeeld, zodat een verpleegkundige met een gerust hart even naar het restaurant kan om een goeie koffie te halen, in de wetenschap dat de patiënt ondertussen geen hartstilstand krijgt.”