Tijdens Kennisfestival Bruis sprak onze razende reporter Erik van Roon, podcastmaker, verpleegkundige en docent verpleegkunde, in zijn geïmproviseerde studio op het festivalterrein met boeiende sprekers en deelnemers. In de zesdelige reeks vertellen verschillende sprekers over hun sessie.
Aflevering 1 - Beter Doen- en Beter Laten-lijsten!
Voor deze eerste aflevering waren dat Wilma van Til, V&VN, projectleider kwaliteit bij V&VN, Liesbeth de Boer, verpleegkundig adviseur in het Maastricht UMC+ en Tessa Rietbergen, beleidsadviseur bij het programma ZEGG. Hoe verleen je als verpleegkundige passende zorg aan de patiënt? Met welke kaders heb je te maken en hoe kijk je buiten die kaders? En welke rol spelen de Beter Doen- en Beter Latenlijst daarbij?
Aflevering 2 - Ouderen langer thuis: De centrale rol van verpleegkundigen
Er komen steeds meer ouderen, terwijl het aantal verpleegkundigen niet mee stijgt. Daarom het belangrijk dat de zorg anders georganiseerd wordt. Hoe pak je het aan om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen? Wie heeft/hebben daar een centrale rol in? De verpleegkundigen? Of misschien de ouderen zelf? In de tweede aflevering sprak Erik met Anne van den Bulck, onderzoeker en docent op Universiteit Maastricht.
Aflevering 3 - De toekomst begint morgen. Verpleegkundige zijn in 2043
In de derde aflevering van de Bruispodcast schoof Harriët den Nieuweboer, na haar bruisende workshopsessie, aan. Tot 1 oktober 2023 was ze kwartiermaker bij HMC, de opdracht is succesvol afgerond. Ook is ze lid van de VAR.
Tijdens de workshopsessie kregen de deelnemers de opdracht om te dromen over hoe het eruit ziet om als verpleegkundige te werken in 2043. Als je over 20 jaar ergens wil zijn moet je nu dromen en acties inzetten. Eric en Harriët bespreken wat er voorbij kwam tijdens de sessie. Hiernaast gaan ze dieper in op Harriët’s persoonlijke interesse in het vak en hoe haar rol als kwartiermaker in het HMC eruit zag. Zo is er in het HMC een strippenkaart geïntroduceerd waarmee een medewerker in totaal 4 uur op andere afdelingen mee mag kijken. Ze houdt zich bezig met boeien, binden en behouden van verpleegkundigen voor nu en in de toekomst.
Aflevering 4 - Wat kan het ziekenhuis doen om jou te behouden?
Erik spreekt met Lucas Goossens en Nienke Miedema. Tijdens hun workshop hebben ze een keuze-experiment gedaan. Met het experiment willen ze erachter komen wat ziekenhuizen moeten doen om een baan als verpleegkundige aantrekkelijk te houden. De deelnemers kregen steeds twee opties voorgelegd waar ze uit konden kiezen. Voorbeelden hoor je terug in de podcast!
Meedoen aan het experiment? Mail naar: miedema@eshpm.eur.nl
Aflevering 5 - Vakmanschap in de forensische geestelijke gezondheidszorg
Professionals in de forensische geestelijke gezondheidszorg staan voor de complexe taak om terugval in delictgedrag bij psychiatrische patiënten te voorkomen. Dit doen zij door begeleiding en behandeling. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij deze professionals omdat eventuele terugval van patiënten aanzienlijke maatschappelijke consequenties heeft. Het goed uitoefenen van werkzaamheden vraagt om vakmanschap. Ruud van der Horst vertelt aan Erik wat hij tijdens de sessie heeft besproken. Ook vertelt hij hoe hij in de forensische geestelijke gezondheidszorg terecht kwam. Hiernaast vertelt hij over de master opleiding forensische zorg specialist waar hij mee bezig is.
Aflevering 6 - Van frustratie naar oplossing: in gesprek over zorginnovaties
In de zesde en laatste podcast van de zesdelige reeks spreekt Erik met Thijs van Houwelingen, Onno Helder, Bartel Timmermans en Saskia van Steenis.
Technologie kan frustreren, tegenwerken. Terwijl het meestal juist gebracht wordt als oplossing. En dat kan het ook echt zijn. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen een essentiële rol vervullen in het sturen en ontwerpen van innovatieve oplossingen. In de podcast hoor je een aantal voorbeelden. Ook is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van de ontwikkelde producten.