NVZ presenteert serious game voor functiedifferentiatie

Het eerste exemplaar van de serious game FD Teamplay is woensdag overhandigd aan Anita Wydoodt, bestuurder van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis. Dit spel ondersteunt ziekenhuismedewerkers op een speelse manier met de implementatie van functiedifferentiatie.

Verpleegkundigen

De NVZ heeft FD Teamplay samen met bureau Frisse Blikken ontwikkeld. “De komende jaren gaan we handen en voeten geven aan de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, maar is wél hard nodig”, aldus Wydoodt, die het spel uit handen kreeg van Katrien Demesmaeker, verpleegkundige, docent en lid van de bouwgroep van de game. Wydoodt hield een pleidooi voor een betere positionering van verpleegkundigen. “We moeten de verpleegkundige meer betrekken en een plek geven naast de artsen. Functiedifferentiatie kan daarbij helpen.” 

Functiedifferentiatie

Game designer Maarten Robben van Frisse Blikken vertelde tijdens de bijeenkomst in Nieuwegein over veranderprocessen en hoe serious games daarbij ingezet kunnen worden. “In FD Teamplay ga je door middel van gespreksvormen, discussievormen en dialoogvormen samen op onderzoek uit naar het werken met functiedifferentiatie. Je stelt elkaar vragen, beantwoordt ze en reageert op stellingen. De game helpt om het onderwerp en de bijbehorende dilemma’s bespreekbaar te maken en hierover in een veilige setting met elkaar in gesprek te gaan.”

FD Teamplay

FD Teamplay is een bordspel, bij voorkeur gespeeld door verpleegkundigen van hetzelfde team. Het is geschikt voor 8 tot 12 deelnemers, onder leiding van een spelleider. Bijvoorbeeld een opleidingsadviseur of projectleider functiedifferentiatie. Spelleiders krijgen een eendaagse training van de makers van het spel. Het spel duurt ongeveer 3 uur. De prijs van het spel plus de training van één spelleider bedraagt voor NVZ-leden € 590. Niet-leden betalen € 990. 

Lees het volledige verslag op Kennisnet (inlog vereist).

Kennisnet

Wil je meepraten? Meld je dan aan voor de werkgroep Functiedifferentiatie op NVZ Kennisnet. Dit is de plek om kennis en ervaringen uit te wisselen over alles wat te maken heeft met gedifferentieerd werken.