Kijktip: documentaire over Bernhoven tijdens coronacrisis

“Op 4 maart testten wij de eerste positieve patiënt en op 8 maart zagen we dat het goed mis was. We realiseerden ons dat als dit zo door ging we elke drie dagen een verdubbeling zouden zien van de aantallen. Dat zou betekenen dat er een vloedgolf van patiënten op ons af zou komen. De rest van Nederland wist dit nog niet”, aldus algemeen directeur Geert van den Enden van Bernhoven

Het ziekenhuis in Uden bevond zich afgelopen voorjaar plotseling in het epicentrum van de Brabantse coronabrandhaard. Het ziekenhuis kon 150 mensen helpen, maar moest 600 coronapatiënten opnemen. In de documentaire is te zien hoe de regieverpleegkundigen in Bernhoven hun rol pakken in het razendsnel anders organiseren van de zorg, en de begeleiding van collega's.

Veerkracht zorgpersoneel

Filmmaker Marc Pos was er vanaf het begin, om opnamen te maken in Uden. De filmploeg was zeven dagen per week in het ziekenhuis en registreerde alle facetten die bij een crisis horen, volgens Pos: “de stress, het harde werken, het verdriet, de machteloosheid maar ook de liefde voor het vak en de dankbaarheid van de patiënten. Deze bijzondere inkijk schetst een uniek beeld van de veerkracht van het zorgpersoneel in crisistijd.” 

Het resultaat van maandenlang filmen in Bernhoven is de documentaire ‘Veerkracht: gevecht tegen corona’, waarin de coronacrisis te zien is door de ogen van patiënten, artsen en verpleegkundigen. De documentaire kan worden bekeken op Videoland (tip: Videoland kun je 14 dagen gratis proberen).