"Ik wil ons vak weer laten shinen"

Simone Kallabis is verpleegkundige en vicevoorzitter van de verpleegkundige adviesraad (VAR) in het LangeLand Ziekenhuis. In het RN2Blend-magazine stelden we haar 4 vragen over haar vak. Ze vertelt over haar drijfveren én zorgen. En wat volgens haar het belang van onderzoek is voor de ontwikkeling van het verpleegkundig vak. "Niemand weet beter hoe wij ons eigen werk kunnen verbeteren dan wijzelf."

Wat motiveert jou in jouw werk?

"Het dankjewel van de patiënt, dat is waar ik het voor doe. Dat je écht wat kunt betekenen voor mensen. Maar mijn drive is nu ook dat ik ons vak weer wil laten shinen, dat het de glans krijgt die het verdient. Het is echt mooi werk en ja, in deze tijd is het ook best zwaar. De werkdruk is hoog, onder meer doordat het takenpakket van de verpleegkundige groep flink is uitgebreid. Natuurlijk wil ik net als anderen méér tijd aan de patiënt besteden. Daarom maak ik mij daar hard voor, als verpleegkundige en als lid van de VAR."

Simone Kallabis

Wat vind je het meest ingewikkelde in je werk als verpleegkundige?

"De drijfveer van de blije patiënt raakt soms zoek in de waan van de dag. Doordat we meer bezig zijn met andere taken, die in de basis niet bij ons als verpleegkundige liggen. Denk aan administratief werk. Daarom onderzoeken we als VAR van het LangeLand Ziekenhuis hoe we ons als verpleegkundigen weer meer kunnen concentreren op onze eigen professie. Want mijn eerste prioriteit is de patiënt, ik wil er het beste uithalen voor de patiënt. Maar dat kan ik door tijdgebrek simpelweg niet altijd waarmaken. Een teleurgestelde patiënt betekent ook een teleurgestelde zorgmedewerker. Wij willen met een tevreden gevoel naar huis, dat je alles hebt kunnen doen voor de patiënt."

Zijn er dingen in jouw vak waar je je zorgen over maakt?

"Dat veel mensen de zorg verlaten, baart mij zorgen. Voor hen is de druk te hoog opgelopen en heeft het beroep de glans verloren. Maar ik zie veel kansen voor een goede toekomst. De coronaperiode was zwaar, maar tegelijkertijd werd het belang van verpleegkundigen heel zichtbaar gemaakt. Een mooi moment om als beroepsgroep hierop door te pakken: leiderschap te tonen. We zijn soms te bescheiden, maar de ervaring van de werkvloer is zó waardevol. Met mopperen lossen we niets op, maar wel door proactief mee te denken en zichtbaar te zijn bij de juiste personen. Niemand weet immers beter hoe wij ons eigen werk kunnen verbeteren dan wijzelf."

Wat is volgens jou het belang van onderzoek voor de ontwikkeling van het verpleegkundig vak?

"Goed onderzoek naar de ontwikkeling van ons vak kan heel veel bijdragen. Het lijkt mij erg nuttig om in kaart te brengen hoe verpleegkundigen al tijdens de opleiding beter voorbereid kunnen worden op alles wat er komt kijken bij het werk. Nu moeten ze dat vaak nog leren als ze al aan het werk zijn. Bijvoorbeeld over zaken als gespreksvoering, werkprocessen inrichten en hoe het ziekenhuis is georganiseerd. Ook over zorgethiek: wat is het, hoe ga je daarmee om? En: hoe ga je om met werkdruk? Een betere toerusting kan veel ziekteverzuim en uitstroom schelen."

Digitaal magazine RN2Blend

Dit artikel staat in het digitale magazine van RN2Blend dat in december 2021 verscheen. Het magazine staat vol met verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips. Benieuwd naar de rest van de artikelen?

Bekijk het magazine!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in