'Hoe kunnen we van waarde zijn voor deze patiënt?'

Amber Boskma is verpleegkundige in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en verplegingswetenschapper bij de NFU. We stelden haar 4 vragen over haar vak. Ze vertelt over haar drijfveren én zorgen. En wat volgens haar het belang van onderzoek is voor de ontwikkeling van het verpleegkundig vak. "Met onze kennis over de inhoud van de zorg kunnen we daadwerkelijk een verschil maken."

Amber Boskma

Wat motiveert jou in jouw werk?

"Ik vind het mooiste in mijn werk aan het bed dat ik het veilige aanspreekpunt ben, dat ik de patiënt vertrouwen kan geven en kan begeleiden. Sinds ik begon in het ziekenhuis heb ik altijd gestudeerd. Deze zomer heb ik mijn universitaire master afgerond. Ik ben ontzettend blij dat ik mijn werk nu mag combineren met een onderzoeksfunctie bij de NFU. Daardoor heb ik de ruimte om overstijgend over de zorg na te denken, vooral over de vraag hoe het verpleegkundig werk makkelijker en fijner kan. De afwisseling vind ik niet alleen heel prettig, het is ook heel nuttig, omdat ik in de praktijk zie wat er nodig en haalbaar is."

Zijn er dingen in jouw vak waar je je zorgen over maakt?

"Ja, veel te veel verpleegkundigen verlaten de zorg. Het welzijn van de verpleegkundigen schiet echt te kort. Volgens mij gaat dat onder andere over een gevoel van autonomie, samen dingen aanpakken en invloed hebben op verbetering. Wat ik daarover geleerd heb uit mijn werk als onderzoeker probeer ik met mijn collega’s te delen. Verder vraag ik mij af of verpleegkundige teams niet te groot zijn. Het lijkt mij met wel 50 teamleden voor de leidinggevende lastig om goed te kunnen kijken naar wat iedereen wil en kan. Zelf ervoer ik al snel een plafond aan doorgroeimogelijkheden. Door mijn studie zijn veel deuren geopend en heb ik het gevoel dat ik alle kanten op kan."

Wat vind je het meest ingewikkelde in je werk als verpleegkundige?

"De meeste verpleegkundigen zijn erg bescheiden. Terwijl we met onze kennis over de inhoud van de zorg daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Veel verpleegkundigen ervaren een te hoge werkdruk en worden continu afgeleid, bijvoorbeeld door infuus-alarmen. Het gevoel daaraan overgeleverd te zijn, is funest voor de werktevredenheid. Dat vind ik ingewik­keld om te zien, want door mijn studie weet ik dat het ook anders kan. Je kunt best veel zelf vormgeven. Het begint allemaal met de goede vragen stellen, dingen meetbaar maken. In ons ziekenhuis in Assen doen we nu een onderzoek naar de alarmen. Daarmee kunnen we ons gevoel onderbouwen en bekijken hoe het beter kan. Kan de avonddienst misschien zorgen dat de infuuszakken ’s nachts niet leegraken?"

Wat is volgens jou het belang van onderzoek voor de ontwikkeling van het verpleegkundig vak?

"Goed onderzoek is heel belangrijk. Value based healthcare vind ik een interessant gebied: wat is van toegevoegde waarde voor de patiënt, wat moeten we wél doen en wat kunnen we misschien laten? De antwoorden op die vragen kunnen ook helpen om het welzijn van de verpleegkundige te vergroten. Als het werk minder taakgericht en volgens de vaste structuren kan, dan kunnen we per individuele patiënt kijken: wat wil deze patiënt vandaag, hoe kunnen we van waarde zijn?"

Digitaal magazine RN2Blend

Dit artikel staat in het digitale magazine van RN2Blend dat in december 2021 verscheen. Het magazine staat vol met verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips. Benieuwd naar de rest van de artikelen?

Bekijk het magazine!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in