Dewi op de COVID-IC: Laatste avonddienst
RN2Blend-onderzoeker Dewi Stalpers is tijdens de coronacrisis weer tijdelijk als verpleegkundige aan de slag gegaan, op de IC van het UMC Utrecht. In dit blog vertelt ze over haar laatste avonddienst.
"Als ik het IC-complex kom op lopen, merk ik dat het rustiger oogt dan voorgaande diensten. Dit voorgevoel blijkt te kloppen. Ik ben vandaag ingedeeld op de ‘gewone’ IC-unit, waar geen Covid-19-patiënten liggen. Heel vreemd om hier ineens zonder bescherming te staan, iedereen recht in de ogen kijkend. Eigenlijk heb ik hier meer een gevoel van onveiligheid als het gaat om bescherming tegen het virus, aangezien je je constant bewust moet zijn dat je anderhalve meter afstand houdt. Dat hoefde op de speciale Covid-unit natuurlijk niet.
Argwaan
Bij het overtillen van de eerste patiënt naar een ander bed wordt deze uitdaging ook meteen op de proef gesteld, aangezien de patiënt flink begint te hoesten tijdens de handeling. En omdat we natuurlijk niet iemand uit onze handen willen laten vallen, gaan we snel door. Maar achteraf checken we meteen bij de verantwoordelijk IC-verpleegkundige of de patiënt echt negatief is getest op Covid-19. Dat blijkt gelukkig zo, maar vreemd dat je op deze manier tegen de situatie aankijkt. Vanuit een gevoel van argwaan, dat zijn we niet gewend.
Afschalen
Gedurende de avond blijkt dat het best rustig is en in een mailing lees ik ook dat de roosteraars inmiddels het ondersteunend zorgpersoneel aan het afschalen zijn. Dit betekent dus de laatste dienst voor mij. Terug naar mijn andere werkelijkheid, terug naar het onderzoek.
Nieuwe ideeën
Tijdens deze intensieve dagen heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Ik heb ook veel ideeën kunnen ophalen waar we ons met het RN2Blend-onderzoeksprogramma op kunnen gaan richten. Deze crisistijd heeft wat betreft de inzet en positie van verpleegkundigen zeker belangrijke openingen gegeven om verder met elkaar over na te denken. Dus snel aan de slag weer om aan iedereen duidelijk te maken hoe belangrijk ons werk is. En dat dit niet alleen in crisistijd geldt, maar dat verpleegkundigen structureel veel meer invloed (moeten) hebben op alles rondom het gehele zorgproces."