'Continu balanceren tussen team en organisatie'

Michèle van der Lee (27) is senior verpleegkundige Amsterdam UMC. We stelden haar 4 vragen over haar vak. Ze vertelt over haar drijfveren én zorgen. En wat volgens haar het belang van onderzoek is voor de ontwikkeling van het verpleegkundig vak. "Mijn insteek is: een probleem hoeft geen probleem te blijven."

Wat motiveert jou in jouw werk? 

"Vorig jaar ben ik senior verpleegkundige geworden, omdat ik het klinische leiderschap heel mooi vind. Ik vind het een heerlijke puzzel om, met alle dingen waar je rekening mee moet houden, beslissingen te nemen en beleid te maken. Iemand anders ziet te veel nieuwe opnames op de afdeling misschien als een probleem. Mijn insteek is: een probleem hoeft geen probleem te blijven. Dat ik de seniorleergang in de coronatijd volgde, maakte het extra leerzaam. In de interactie met collega’s die bij ons op de corona-afdeling ingedeeld worden, blijkt het bijvoorbeeld heel waardevol om mijn eigen primaire reacties soms uit te schakelen. Dat is nog wel een uitdaging hoor. Maar ja, het is voor iedereen hectisch en onprettig en ik wil dat de collega’s zich welkom en comfortabel voelen bij ons."

Michele van der Lee

Zijn er dingen in jouw vak waar je je zorgen over maakt?

“Dat de sector zo krap in het personeel zit, dat baart me grote zorgen. Het is de kunst om verpleegkundigen gemotiveerd te houden. Als ik naar mijn eigen afdeling kijk, dan denk ik dat wij er goed voor staan. We kunnen de hoge werkdruk samen goed aan. Als leidinggevende probeer ik de collega’s altijd mee te nemen in beslissingen. Ik leg uit waarom ik bepaalde keuzes maak, zodat het team erachter kan staan. De sfeer is goed en daarin zijn de kleine, informele dingen ook heel belangrijk.”

Wat vind je het meest ingewikkelde in je werk als verpleegkundige?

"Dat de belangen van onze afdeling niet altijd gelijk opgaan met die van de hele organisatie. Ik wil altijd opkomen voor het team, maar moet tegelijkertijd ook rekening houden met het grotere geheel. Dat is continu balanceren. En soms hebben we ons gewoon te voegen naar beslissingen van hogerop. Wij zien weleens dat het aantal coronabedden best omlaag zou kunnen, ten gunste van de bedden voor chirurgiepatiënten. Maar dat kan dan niet omdat er ook andere zaken spelen, en die afwegingen kennen wij dan niet. Dat wringt weleens."

Wat is volgens jou het belang van onderzoek voor de ontwikkeling van
het verpleegkundig vak?

"Er loopt bij ons nu een heel interessant project: geneeskundestudenten die moeten wachten voor ze coschappen kunnen gaan lopen, werken tijdelijk als klinisch verpleegkundig ondersteuners. Maar het roept ook belangrijke vragen op: bijvoorbeeld hoe de verpleegkundige kwaliteit op peil kan blijven en hoe de wisselwerking tussen verpleegkundigen en toekomstige artsen verloopt, nu de rollen omgedraaid zijn. Dat zijn vragen waarop wetenschappelijk onderzoek antwoord zou kunnen geven."

Digitaal magazine RN2Blend

Dit artikel staat in het digitale magazine van RN2Blend dat in december 2021 verscheen. Het magazine staat vol met verhalen uit de praktijk, interviews met onderzoekers en praktische tips. Benieuwd naar de rest van de artikelen?

Bekijk het magazine

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het RN2Blend-nieuws maximaal 1 keer per week in je mailbox.

Schrijf je in