Bruis-sprekers in beeld: verpleegkundig themaleider spoedzorg Patrick Eken
‘Mensen zitten te wachten op onze praktijkkennis’
Sinds Patrick Eken verpleegkundig themaleider spoedzorg is bij het Canisius Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen, denkt hij afdelingsoverstijgend. “Dat gaat dus niet alleen over de directe patiëntenzorg op de eigen afdeling, maar over het hele ziekenhuis of de hele sector. Ik heb best lang geworsteld met de vraag of dat soort niet-patiëntgebonden taken eigenlijk wel bij het werk hoort. Tot ik inzag dat ik in deze positie uiteindelijk net zo goed alleen voor de patiënten werk.”
Falen en opstaan
De lange lijst met gevraagde competenties in de vacature zag Eken niet als iets dat hij volledig moest beheersen, maar als een uitdaging. Volgens hem zouden verpleegkundigen die zich willen ontwikkelen zich minder bescheiden moeten opstellen: “Zie falen niet als mislukken. Met falen begint het opstaan, het ontwikkelen van je competenties. Zie het als een ontdekkingstocht. Gaandeweg merk je vanzelf wat je echt goed ligt en wat minder. Zo heb ik ontdekt dat ik het erg leuk vind om mee te praten over waar we met de zorg moeten staan over vijf tot tien jaar.”
Erg verrassend
“Ik vond het erg verrassend om te merken dat ik het denken daarover kan sturen. En ik merk ook: hoe meer ik ergens vanaf weet, hoe makkelijker het wordt om nog meer bronnen te vinden, dus om nog meer expertise te krijgen. Natuurlijk was het spannend. Ik heb best stress gehad als ik gesprekken moest voeren op plekken waarvan ik me afvroeg wat ik daar toe te voegen had. Maar steeds bleek dat mensen echt zitten te wachten op onze praktijkkennis.”
Expertise van anderen
Verder is het volgens Eken belangrijk dat je de beschikbare hulptroepen goed weet te benutten. “Maak gebruik van de expertise van anderen. Je hoeft echt niet alles zelf te kunnen. Wij hebben op de afdeling tegenwoordig een verbeterbord. Dat hadden we helemaal zelf kunnen bedenken en maken. Maar we hebben ervoor gekozen om er kwaliteits- en communicatiecollega’s bij te halen, die zoiets op andere afdelingen ook gemaakt hadden.”
Kennis delen
CWZ is één van de zeven Santeon ziekenhuizen en ook binnen dit samenwerkingsverband van topklinische opleidingsziekenhuizen is Eken actief. Zo initieerde hij de Santeon Kennisbank, waarin Evidence Based Praktijken worden gedeeld. “Door de antwoorden op basisvragen te delen, kunnen we met nieuwe onderzoeksvragen een slag dieper gaan. Bijvoorbeeld niet nogmaals onderzoeken hoe vaak je een inactief infuus moet flushen, maar de vraag stellen of een preventief infuus wel meerwaarde heeft.”
Meer informatie en aanmelden: kennisfestivalbruis.nl