4 podcasts plus lunchbijeenkomst over hybride zorg tijdens Slimme Zorg Estafette

Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen in hybride zorg en wat dit betekent voor verpleegkundig werk? Beluister de podcasts en volg de online lunchbijeenkomsten die NVZ-programma Digitale Zorg tijdens de Slimme Zorg Estafette 2023 organiseert. Dus neem een broodje en een kop koffie, camera mag uit, en stel je vragen in de chat! Je kunt je al aanmelden voor de bijeenkomsten, deelname is gratis.

Verpleegkundigen en digitale zorg: de aanpak van Rijnstate

Hoe verandert je beroep van verpleegkundige als je gaat werken in een Virtueel Zorgcentrum? Op welke manier zet je jouw klinische blik en klinisch redeneren in als je patiënten vooral op een scherm ziet? Wat doet een verpleegkundige in een Virtueel Zorgcentrum in de dagelijkse zorg voor patiënten en de ontwikkeling van nieuwe zorgpaden? Daarover vertellen verpleegkundigen Jennifer Overeem en Katinka Limburg -Middelkoop in de podcast ‘Verpleegkundigen en digitale zorg: de aanpak van Rijnstate’.

De podcast komt in de eerste week van februari online op de NVZ-site. De lunchbijeenkomst vindt plaats op donderdag 9 februari van 12.00 – 12.45 uur. Meld je aan!

Opschalen van hybride zorg in het BovenIJ

Sinds de eerste schreden op het pad van hybride zorg is BovenIJ snel aan het opschalen. Niet alleen als het gaat om meer zorgpaden, ook in aantallen patiënten. Zelf bij wat lastiger doelgroepen, zoals de COPD-patiënten in Amsterdam-Noord. Zij hebben vaker dan gemiddeld een laag inkomen, zijn lager opgeleid en soms ook laaggeletterd. Welke strategie heeft BovenIJ om snel op te schalen en welke keuzes liggen daaraan ten grondslag? En hoe ziet het de toekomst? Klinische informaticus Linda van Aalten en longarts Jan Willem Kroon vertellen er alles over. 

De podcast komt op 9 februari online en de lunchbijeenkomst vindt plaats op donderdag 16 februari van 12.00 – 12.45 uur. Meld je aan!

Voorkomen, vervangen, verplaatsen en verrijken: hybride zorg in het WZA  

Elke nieuwe ontwikkeling in digitale of hybride zorg in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) begint met de vraag – naar de theorie van Simon Sinek - Why? Waarom wordt dit zorgpad hybride? Wat willen we bereiken voor patiënten? Het antwoord is bepalend voor de aanpak van het specifieke traject. En verrassend vaak heeft dat antwoord te maken met het verrijken van de bestaande zorg, vertellen Saskia Carli, Lianne Holtmaat en Michiel Menkveld van het WZA. 

De podcast komt op 14 februari online en de lunchbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 21 februari van 12.00 – 12.45 uur. Meld je aan

Lange ervaring en veel patiënten: de IBD-coach in Zuyderland 

Al zo’n 1800 patiënten hebben gebruikgemaakt van mijnIBD-coach van Zuyderland. Ruim vóór de coronapandemie was mijnIBD-coach beschikbaar voor patiënten. Zuyderland was daarmee één van de pioniers op het gebied van hybride zorg. De introductie van de IBD-coach ging samen met wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en resultaten, wat leidde tot een publicatie in The Lancet in 2017. Het onderzoek toonde aan dat mijnIBDcoach een veilig instrument is om patiënten slechts één keer per jaar op de polikliniek te zien en verder alleen als er klachten zijn. Bovendien is bewezen dat 50% minder opnames op jaarbasis plaatsvinden door het gebruik van mijnIBDcoach. MDL-arts Mariëlle Romberg-Camps en verpleegkundig specialist Fritzi Russ vertellen er alles over in de podcast en tijdens de lunchbijeenkomst. 

De podcast komt op 21 februari online en de lunchbijeenkomst vindt plaats op dinsdag 28 februari van 12.00 – 12.45 uur. Meld je aan

Wil je automatisch een seintje als er een nieuwe NVZ-podcast Digitale Zorg beschikbaar komt op Spotify? Abonneer je dan op dit kanaal.